Преместили навътре в морето „американска бръмчалка“, която ще сондира „Хан Аспарух“

Хоризонтът на Черно море пред Варна най-после ще се „освободи“ от сондажния кораб NOBLE GLOBETROTTER II. Станалият част от пейзажа плавателен съд ще бъде ангажиран в сондажите на блок „Хан Аспарух“, след като собствениците му не откриха работа за него в продължение на повече от половин година.

„Бръмчалка“ 
Изключително любопитна история се е разиграла през последните месеци с плавателния съд, научи Maritime.bg. Жители на няколко варненски района събрали подписка за незабавното му преместване. Информацията потвърдиха източници на изданието и в Община Варна, където такава е входирана.

Причината, описана в сигналите до общината, е свързана с шумово замърсяване от кораба.

„Късно вечер тази бръмчалка ни побъркваше, слава богу, че го махнаха“, заяви пред Maritime.bg варненец, живеещ в кв. Бриз, който се намира близо до зимната котвена стоянка на Варна. Живеещи в района сигнализирали, че всяка вечер положението ставало нетърпимо, заради сериозен шум от плавателния съд.

След сигналите, NOBLE GLOBETROTTER II бил преместен в района пред Ракитника, но дни по-късно и живеещи в тази част на морската столица изпратили серия от сигнали, че „не могат да спят, заради шума от кораба“.

В крайна сметка сондажният съд е изместен и от този район, като в момента се намира на няколко мили източно от града, не е в района на рейда и ИАМА изпраща известия до корабоплавателите, забранявайки преминаване на други кораби в радиус от 500 метра около него.

Предстои плавателният съд да бъде включен в сондажите на блок „Хан Аспарух“, което ще означава, че вероятно той ще бъде отново преместен по-близо до града, за да може да се осъществи претоварване на оборудване. Това вероятно отново ще изправи на нокти някои части на морската столица, но този път за последно.

Maritime.bg отправи въпрос към ДМА – Варна за източника на шума от кораба, за който са сигнализирали варненци, но оттам отказаха коментар, потвърждавайки, че при тях също да е входирана подобна подписка.

Само генератор работи на Noble Globetrotter II, твърдят агентите му. (вижте тук)

Плаващият под флага на Либерия специализиран съд е собственост на американската „Нобъл Дрилинг Холдинг“ (Noble Drilling Holding LLC), разполага със системи за динамично позициониране, двойна мултифункционална кула, според компанията-собственик е сред най-съвременните съдове от този тип. Корабът е построен през 2012 г., има дължина 189 m, широчина 32,2 m и дедуейт 36 634 t.

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията