Ферибот се вряза с 19 възла в контейнеровоз

Допуснатото замърсяване се наблюдава в акватория с площ от над 10 кв. км. В борбата за ограничаването му са активирани и кораби на EMSA, включително съдове от състава на ВМС на Италия

Снимка: AFP

Ферибот се вряза с 19 kn в контейнеровоз северно от Корсика.

Инцидентът е станал по време на преход от Генуа към Тунис на ро-ро ферибота ULYSSE, плаващ под флага на Тунис и контейнеровоз CSL VIRGINIA, плаващ под флага на Кипър.

Последният е бил закотвен на рейд, когато в него се врязва ULYSSE.

Ударът е станал в десния борд на контейнеровоза, като при него е образувана пробойна с големина от няколко метра. Следствие на удара е допуснато замърсяване, предават местните власти.

Към двата кораба са изпратени спасителни съдове, а салвидж специалисти незабавно са били транспортирани до тях с хеликоптер на военноморските сили на Франция.

С помощта на авиацията се извършва постоянен мониторинг на района около двата съда, които са останали в контакт няколко часа след вчерашния сблъсък.

Местните власти не съобщават за пострадали пасажери и членове от екипажите на двата плавателни съда. Към момента няма яснота за причините, довели до инцидента.

Допуснатото замърсяване се наблюдава в акватория с площ от над 10 кв. км. В борбата за ограничаването му са активирани и кораби на EMSA, включително съдове от състава на ВМС на Италия.

Контейнеровоз CSL VIRGINIA (IMO: 9289568) е построен през 2005 г. Съдът има дължина 296 m, широчина 33 m и дедуейт 66 644 t. Плава под флага на Кипър.

Кораб ULYSSE (IMO: 9142459) е построен през 1997 г. Съдът има дължина 162 m, широчина 25 m и дедуейт 5250 t. Плава под флага на Тунис.

Снимки:

Снимка: AFP

 

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,