180 години Пристанище Лом

Снимка: ДППИ

По случай 180-годишнината на най-старото българско пристанище, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) ще открие неговата обновена визия на 18 октомври 2018 г. (четвъртък).

С тържествен водосвет, в присъствието на официални лица, настоящи и бивши пристанищни работници, гости и жители на град Лом, ДППИ ще представи новоизградения обект – товарен автоподход и прилежащата му пристанищна инфраструктура.

Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта.

С церемонията по откриване на обекта ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще даде началото на празненствата по повод рождения ден на Пристанище Лом, организирани с подкрепата на Община Лом. В чест на годишнината от създаването на дунавското пристанище ще бъде валидирана тематична пощенска марка, която ще зарадва ценителите-колекционери.

В рамките на тържествата ще бъде представена новоиздадената книга на ДППИ с автор историкът-изследовател Зоя Апостолова „180 години Пристанище Лом“. Бележитата и вълнуваща история на порта, разказана на 180 страници, пренася читателите назад в яркото минало, за да ги заплени и вдъхнови. За развитието на пристанището през годините ще ни разкаже и документална изложба, подготвена от Исторически музей Лом и Държавен архив – Монтана. Програмата ще завърши с празничен концерт в Народно читалище „Постоянство“ 1856 и с внушителен пиро-музикален спектакъл, който ще озари и озвучи небето над Лом и ще очарова жителите и гостите на града.

Историята разказва, че през далечната 1837 г. на ломския бряг за първи път акостира австрийски параход. През следващата година е построена и така наречената ломска „скеля” („пристанище с кей“). Така започва икономическият и културен възход на Лом. 180 години по-късно пристанище Лом продължава да има ключова роля в цялостния социално-икономически живот на региона.

Последни новини

Последни новини