Американски адмирал притеснен от руските подводници в Черно море

Снимка: Денис Абрамов/Sputnik

Американският адмирал Джеймс Фого нарече “впечатляващи” възможностите на новата руска ракета “Калибър”, съобщи РИА “Новости”.

“В момента в района на Черно море действат шест нови подводници клас “Кило”, като две от тях бяха в Средиземно море и извършиха пускове на ракети “Калибър”. “Калибър” е впечатляваща ракета. Тя поразява наземни цели. Ако бъде пусната от което и да е от тези три морета, включително Каспийско, тя може да стигне до всяка европейска столица”, каза командващият на ВМС на САЩ в Европа и Африка и началник на командването на обединените сили на съюзниците в Неапол на мероприятие в Atlantic Council.

На 22 август руски кораби и подводници нанесоха сто удара с крилати ракети “Калибър” по позиции на терористите в Сирия. Както отбелязаха от руското министерство на отбраната, те поразиха общо 166 обекта.

Какво представлява “Калибър”
Ракетите “Калибър” първоначално са разработени за въоръжение на най-новите многоцелеви атомни подводници по проекта 885 “Ясен”. След това с тях започват да въоръжават и подводници по проекта 636, към които се отнася “Великий Новгород”, както и надводни кораби.

Обсегът на действие на “Калибър” е около 2500 км. За първи път ракетата бе използвана срещу терористите в Сирия на 7 октомври 2015 година. Тогава ракетният кораб по проекта 11661К “Дагестан” и малките ракетни кораби по проекта 2163 “Град Свияжск”, “Великий Устюг” и “Углич” изстреляха 26 крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Оттогава “Калибър” се използвани неведнъж срещу терористите в Сирия.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент