Американски адмирал притеснен от руските подводници в Черно море

Снимка: Денис Абрамов/Sputnik

Американският адмирал Джеймс Фого нарече „впечатляващи“ възможностите на новата руска ракета „Калибър“, съобщи РИА „Новости“.

„В момента в района на Черно море действат шест нови подводници клас „Кило“, като две от тях бяха в Средиземно море и извършиха пускове на ракети „Калибър“. „Калибър“ е впечатляваща ракета. Тя поразява наземни цели. Ако бъде пусната от което и да е от тези три морета, включително Каспийско, тя може да стигне до всяка европейска столица“, каза командващият на ВМС на САЩ в Европа и Африка и началник на командването на обединените сили на съюзниците в Неапол на мероприятие в Atlantic Council.

На 22 август руски кораби и подводници нанесоха сто удара с крилати ракети „Калибър“ по позиции на терористите в Сирия. Както отбелязаха от руското министерство на отбраната, те поразиха общо 166 обекта.

Какво представлява „Калибър“
Ракетите „Калибър“ първоначално са разработени за въоръжение на най-новите многоцелеви атомни подводници по проекта 885 „Ясен“. След това с тях започват да въоръжават и подводници по проекта 636, към които се отнася „Великий Новгород“, както и надводни кораби.

Обсегът на действие на „Калибър“ е около 2500 км. За първи път ракетата бе използвана срещу терористите в Сирия на 7 октомври 2015 година. Тогава ракетният кораб по проекта 11661К „Дагестан“ и малките ракетни кораби по проекта 2163 „Град Свияжск“, „Великий Устюг“ и „Углич“ изстреляха 26 крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Оттогава „Калибър“ се използвани неведнъж срещу терористите в Сирия.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент