Не пирати, а контрабандисти са нападнали екипажа на Maersk Newbury. Откриха дрога на борда

Мъжете, нападнали контейнеровоза MAERSK NEWBURY, не са пирати, а контрабандисти. Това става ясно от съобщение на Maersk. 

Maritime.bg припомня, че моряк от екипажа на кораба бе ранен при схватка с нападателите. Те успяват да се качат на борда на построения през 2001 г. и плаващ под флага на Сингапур кораб, когато се намира във водите на р. Гуаякил, Еквадор.

Капитанът на кораба незабавно информира местните власти, че е установено присъствието на нападатели на борда. Част от екипажа успява да се скрие в магазия на бака, а останалите в надстройката на контейнеровоза с дедуейт 34662 t. След схватката с екипажа, нападателите успяват да избягат.

Бреговата охрана на Еквадор е започнала незабавна операция по издирване на мъжете, атакували кораба с капацитет 2 556  TEU. На пострадалия е оказана и лекарска помощ.

Няма пострадали сред другите мъже от екипажа. Установено е, след последвал оглед, че нападателите не са успели да откраднат нищо.

По време на претоварни операции в Puerto Bolivar, Maersk изискват от властите да бъде извършена цялостна проверка на борда.

При нея е установено, че в един от контейнерите има наркотици, скрити от мъжете, нападнали един от моряците. Maersk и местните власти не дават повече подробности за вида на наркотика и размера на заловената пратка.

Специалисти твърдят, че това е нова практика за контрабанда, тъй като досега дрогата е била качвана на борда на кораби, когато те са в пристанище, а в случая съдът е бил на ход с пилот на борда.

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент