140 години от създаването на Свързочни войски

На 11 октомври 2018 година във военно формирование 26 800 беше отбелязана 140 годишнина от създаването на свързочни войски и органите за комуникационно и информационно осигуряване в Българската армия.

На тържественото мероприятие, което започна с издигане на националното знаме, присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Димитър Йорданов, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС. В строя отново застанаха, макар и символично, бивши командири на полка, офицери и старшини от запаса, служили в свързочното формирование през годините.

По случай празника, със заповед на министъра на отбраната бяха наградени бивши командири на свързочния полк. За безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати, със заповеди на началника на отбраната и командира на ВМС бяха наградени офицери, старшини и матроси, свързочни и комуникационни специалисти от флота. Наградите връчиха вицеадмирал Ефтимов и контраадмирал Петев.

След изпращането на бойното знаме, гостите на тържеството разгледаха богатата музейна сбирка на Свързочния полк.

По – късно във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Вапцаров, а в лекционна зала 11 се проведе конференция на тема „140 години свързочни войски и органи по информационна осигуряване – ВМС – минало, настояще, бъдеще”. Във фоайето на зала 11 беше изложена нова комуникационна техника на ВМС.

140 години от създаването на Свързочни войски
Началото е поставено със Заповед № 12 от 1 октомври 1878 г. по управлението на сапьорната и военноинженерната част в Българската земска войска. С нея се обявява сформирането на учебно-сапьорната рота в Горна Оряховица, в чийто състав е първият телеграфен взвод.
През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни.
От 1943 г. до днес, свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944 – 1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.

Началото на бреговите части за наблюдение и комуникации във военния флот е поставено в навечерието на Балканската война (1912 – 1913 г.). През различните периоди формирования на тези части са базирани по бреговете на Черно, Егейско и Мраморно море, както и на река Дунав.
Датата 24 юни 1911 г., когато на крайцера “Надежда” е монтирана радиостанция “Телефункен”, се счита за начало на свързочното дело във флота. Военноморските свързочници правят бойното си кръщение на 16 октомври 1912 г., когато успяват да заловят радиограми от румънския пътнически кораб “Принцеса Мария”, съдържащи данни за бреговите батареи и минното заграждение по българското крайбрежие. През следващата година по време на обсадата на Одрин радиотелеграфистите от крайцера “Надежда” осъществяват първи български преднамерени смущения на противникова свръзка – радиопредаванията между Одрин и Цариград.
На основата на свързочния възел на флота на 2 октомври 1952 г. се създава свързочен полк към ВМС, който осигурява всички видове свръзка. Първоначално полкът се разполага в района на Военноморска база Варна, по-късно в местността “Горна Трака”, след това на “Пясъка”, и накрая в района на Галата. След този период поделението на флотските свързочници претърпява развитие, многобройни структурни промени, попълва се с нова техника и усвоява нови задачи. През години постепенно се извършва подмяна на аналоговото радиообордване с цифрови КВ и УКВ р/станции от ново поколение.
В момента модернизацията във формированието продължава с реализацията на проекта „Осигуряване на способности от брегово базирани военноморски комуникационни системи за командване и управление на надводни кораби” – BRASS.

Последни новини

Последни новини

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Предлагат включване на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство

Комисия, подкрепяна от ООН, предлага Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство и предупреждава, че без "амбициозни, бързи и

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавяне на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент