Приоритет е “Турски поток” да мине през България, твърдят в Русия

Турски поток, снимка: Global Look Press

Първият вариант на продължаването на втората линия на “Турски поток”, през който руският газ трябва да стигне до Европейския съюз, минава през България и Австрия, каза министърът на енергетиката Александър Новак в интервю за “Русия 24”.

По време на форума “Руска енергийна седмица” Новак заяви, че има няколко варианта за продължаване на втория клон на “Турски поток”, който да води към Европейския съюз. Един от тях е “Гърция-Италия” или трасето “Турция-България”, а след това “Сърбия, Унгария и Австрия”, съобщават руски медии.

Той посочи, че в момента се развива газотранспортната инфраструктура в споменатите страни.

Приоритет е “пътят през България и Австрия”, тъй като в тези страни “са подписани карти за развитието на газопреносната инфраструктура”. Освен това “крайните срокове са в пълно съответствие с изграждането на “Турски поток”.

Газът в двете линии на газопровода, с общ капацитет от 31,5 милиарда кубически метра, може да бъде пуснат на 1 януари 2020 година.

“Турски поток” е проект за изграждане на газопровод с две разклонения от по 15,75 милиарда кубически метра всяко, минаващи по дъното на Черно море от Русия до Турция. Първата линия е предназначен за доставка на газ на турските потребители, а втората – за транспортиране на синьо гориво в Южна и Югоизточна Европа.

Руската енергийна седмица се проведе от 3 до 6 октомври в Москва. Руският президент Владимир Путин по-рано каза, че “Турски поток” може да мине през Унгария. Председателят на борда на “Газпром” Алексей Милер съобщи, че морската част на газопровода “Турски поток” ще бъде завършена до два месеца.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент