Приоритет е „Турски поток“ да мине през България, твърдят в Русия

Турски поток, снимка: Global Look Press

Първият вариант на продължаването на втората линия на „Турски поток“, през който руският газ трябва да стигне до Европейския съюз, минава през България и Австрия, каза министърът на енергетиката Александър Новак в интервю за „Русия 24“.

По време на форума „Руска енергийна седмица“ Новак заяви, че има няколко варианта за продължаване на втория клон на „Турски поток“, който да води към Европейския съюз. Един от тях е „Гърция-Италия“ или трасето „Турция-България“, а след това „Сърбия, Унгария и Австрия“, съобщават руски медии.

Той посочи, че в момента се развива газотранспортната инфраструктура в споменатите страни.

Приоритет е „пътят през България и Австрия“, тъй като в тези страни „са подписани карти за развитието на газопреносната инфраструктура“. Освен това „крайните срокове са в пълно съответствие с изграждането на „Турски поток“.

Газът в двете линии на газопровода, с общ капацитет от 31,5 милиарда кубически метра, може да бъде пуснат на 1 януари 2020 година.

„Турски поток“ е проект за изграждане на газопровод с две разклонения от по 15,75 милиарда кубически метра всяко, минаващи по дъното на Черно море от Русия до Турция. Първата линия е предназначен за доставка на газ на турските потребители, а втората – за транспортиране на синьо гориво в Южна и Югоизточна Европа.

Руската енергийна седмица се проведе от 3 до 6 октомври в Москва. Руският президент Владимир Путин по-рано каза, че „Турски поток“ може да мине през Унгария. Председателят на борда на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че морската част на газопровода „Турски поток“ ще бъде завършена до два месеца.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент