Украински милиардер спасява закъсалите хърватски корабостроителници

Украинският милиардер Вадин Новински може да придобие изпадналата в сериозни финансови затруднения хърватска корабостроителница „Uljanik Group“. Това стана ясно след среща на Новински с хърватския министър на икономиката Дарко Хорват, предават местни медии.

Новински лично се е запознал със състоянието на групата, след посещения в заводите „Uljanik“ и „3 Maj“ в Пула и Риека.

Двете корабостроителници изпаднаха в много тежко финансово състояние, довело до отказ на поръчки за строене на нови кораби, което пък бе последвано от мащабни стачки на работещите в тях корабостроители.

Министърът на икономиката на Хърватия заяви, че все още има неизплатени възнаграждения на работещите в двете корабостроителници.

Местното правителство се надява преговорите с Новински да бъдат успешни, след което той да придобие двата завода, които иска да развива.

Украинският милиардер, роден в Русия, е четвърти инвеститор, проявил интерес към закъсалите заводи. Само за тази година Хърватия е платила над 309 млн. щ. долара държавни гаранции, за да не спре производството в тях.

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент