Украински милиардер спасява закъсалите хърватски корабостроителници

Украинският милиардер Вадин Новински може да придобие изпадналата в сериозни финансови затруднения хърватска корабостроителница „Uljanik Group“. Това стана ясно след среща на Новински с хърватския министър на икономиката Дарко Хорват, предават местни медии.

Новински лично се е запознал със състоянието на групата, след посещения в заводите „Uljanik“ и „3 Maj“ в Пула и Риека.

Двете корабостроителници изпаднаха в много тежко финансово състояние, довело до отказ на поръчки за строене на нови кораби, което пък бе последвано от мащабни стачки на работещите в тях корабостроители.

Министърът на икономиката на Хърватия заяви, че все още има неизплатени възнаграждения на работещите в двете корабостроителници.

Местното правителство се надява преговорите с Новински да бъдат успешни, след което той да придобие двата завода, които иска да развива.

Украинският милиардер, роден в Русия, е четвърти инвеститор, проявил интерес към закъсалите заводи. Само за тази година Хърватия е платила над 309 млн. щ. долара държавни гаранции, за да не спре производството в тях.

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,