ВВМУ достигна световно ниво, в него се развива потенциал, богатство за България

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

До края на годината няма да има договор за строителството на новите патрулни кораби за флота. Това предположи зам.-председателят на Комисията по отбрана Владимир Тошев. По думите му обаче договорът за нов самолет за Българската армия ще бъде факт до края на годината.

“Няма да успеем с такъв договор за бойната машина и за патрулния кораб, надявам се после да наваксаме изоставането. Защото те ще тръгнат по-бързо след сключването им, което, надявам се, ще зависи от български фирми, задължително, включително и за самолетите. Защото трябва да обучим и тези, които да извършват текущата и плановата поддръжка и ремонти, имаме база. А за бойната машина и кораба ще е престъпление, ако не включим българския потенциал. Имаме и съгласието на много от доставчиците. Ще е и най-евтино, ще се анганижира и голяма част от индустрията ни. И ако добре си изиграем картите, очаквам ВПК да се оплаче, че предприятията „прегряват”… През годините много квалифицирани кадри напуснаха, но сега нещата ще зависят много от мениджмънта”, отбелязва той пред Българска армия.

ВМС и Военноморското училище ни впечатлиха с изключителните дисциплина и ред на фона на нихилизма и деструктивността наоколо, коментира Тошев изнесеното заседание на комисията във Варна.

По думите му флотът изпълнява конституционните задължения и въпреки трудностите се военните моряци се справят с всекидневната служба.

“Духът се поддържа високо – от матроса, старшините, до офицерите и адмиралите”, подчертава той.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е достигнало ниво и база не на европейско, а на световно равнище. Под ръководството на адмирал Петев като командир на ВМС и с изключителната дееспособност на адмирал Медникаров като началник на училището в него се развива потенциал, който е богатство за България“, казва още Тошев.

Когато престижни висши учебни заведения у нас имат незаети места с години, в приема на студенти и курсанти във ВВМУ е имало 5 кандидати за едно място. А сега там се обучават над 3600 студенти и курсанти от 14 държави от 3 континента, обясни думите си той.

При посещенията си в базата на Специалния разузнавателен отряд на ВМС, “Тюлените”, адмирал Петев и заместникът му адмирал Пенев бяха посрещани като истински авторитети, не като служебни лица. Преди академичното си слово за новата учебна година адмирал проф. Медникаров няколко минути беше аплодиран от препълнена зала. Чест и почитания на матросите, сержантите и офицерите, на адмиралите от ВМС. На фона на хроничния недостиг на кадри в БА последните 3 г. комплектът във ВМС е 91–92%!

Източник ИЦ на МО

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент