Над 7 млн. тона товари обработени в „Пристанище Варна“ за годината

Само за един месец са доставени два нови мобилни пристанищни крана, мобилна претоварна машина и спредер по инвестиционната програма на "Пристанище Варна" ЕАД

Няколко кораба са на рейд в очакване да натоварят на Пристанище Варна – Изток българско зърно от тазгодишната реколта.

Само през настоящата седмица в пълна мобилизация трябва да бъдат експортирани над 100 000 тона от продукцията на родните фермери за клиенти в Германия, Франция и Испания.

Тази година отново основният износ върви за Западна Европа, но и за страни от Африка и Азия. От зърнената врата на България по море родното ни жито достигна дори до република Корея като част от отчетеното увеличение на стокообмена между двете страни, съобщават пред „Труд” от най-големия и водещ държавен оператор „Пристанище Варна” ЕАД.

Износът на зърно през терминала вече е надхвърлил 2 млн. тона. За по-бързата обработка на товарите на Пристанище Варна – Изток работи чисто нов мобилен кран, а само за един месец са доставени два нови мобилни пристанищни крана, мобилна претоварна машина и спредер по инвестиционната програма на предприятието.

От началото на годината до сега в двата терминала на дружеството са обработени над 7 млн. тона товари.

На Пристанище Варна – Запад има увеличение от 8 % спрямо същия период на миналата година или над 125 000 двадесетфутови контейнери. Този ръст е показател за развитието на българската икономика, мерило за която е търговията през пристанищата.

Терминалите на Пристанище Варна са избрани и за своеобразен чуждестранен хъб за мащабните газови проекти в Казахстан. От пристанището се претоварват огромни секции на по-малки кораби, способни да достигнат Каспийско море през Волго-Донския канал. Наскоро при невиждана досега в страната операция от огромен холандски кораб е разтоварена гигантска 1000-тонна метална конструкция за проекта на евразийската република.

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,