Критично ниско ниво на р. Дунав засегна корабоплаването

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Критично ниското ниво на река Дунав ограничава нормалното и ефективно корабоплаване. Това коментира за БТА директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков, предаде Радио Варна.

Шестнайсет прага са се образували в българо-румънския участък на реката, като максималната дълбочина на газене на корабите не трябва да е повече от 1,90 метра. Това означава, че или изчакват на място, или провлачват една по една секциите си през критичните места. Собствениците на кораби търпят загуби – не могат да използват пълния капацитет на плавателните съдове, по-голям е разходът на гориво, увеличава се времето за транспортиране на стоките.

Жеков посочи, че специализираните кораби на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ непрекъснато проверяват фарватера по реката и търсят по-добри дълбочини. По тази причина няма заседнали плавателни съдове – с изключение на един, който е извън фарватера и е грешка на капитана.

Директорът на „Речен надзор-Русе“ обясни, че още по-тежко било положението в унгарския и в германския участък на Дунав. Той призова капитаните и собствениците на кораби да се съобразяват с навигационната обстановка по реката.

Нивото на Дунав при Русе днес е минус 10 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.

Последни новини

Последни новини