Не можем да говорим за предаване на българските граничари на Турция

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита.“

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия в коментар на казуса с граничарите от Бургас, обвинени от турски съд за убийство на бракониер в морето през 2008 г., предаде БургасНюз. И днес в Бургас ще има протест в подкрепа на граничарите.

„Не можем да говорим в никакъв случай за предаване на българските граждани на турската страна. Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция“, категоричен бе Цацаров.

Проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни, обясни той.

Главният прокурор разказа хронологията на събитията по случая до момента. Той обясни, че екипажът на турската лодка е оказал „бясна съпротива, правейки опит първо да потопи лодката, в която българските граничари, а после да осъществи и пряко нападение върху тях“.

В крайна сметка граничният патрул успява да се прехвърли на турския плавателен съд, осъществява действия по задържане в рамките на които съпротивата на турските граждани продължава.

И в хода на стълкновението и пряка физическа съпротива на един от тях се произвежда неволен изстрел, в резултат на който е причинена смъртта му, допълни Цацаров.

Следва едно изключително детайлно и подробно разследване на Военно-окръжна прокуратура в Сливен, което завършва с извода, че българските граничари са действали правомерно и са изпълнявали служебните си задължения.

Наказателното производство спрямо тях е прекратено. Стартира наказателен процес в турски съд, като турската прокуратура е повдигнала обвинения за съучастие в убийство, обясни главният прокурор.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент