Българин води експедиция срещу замърсяването с пластмаса в Средиземно море

Четирима студенти от „Империъл Колидж“ (Лондон) провеждат ветроходна експедиция в Средиземно море с цел изследване замърсяването частици от микропластмаса.

Организатор и капитан е варненецът Искрен Пеев, внук на проф. Илия Пеев.

„Целите на експедицията са за 6 седмици в Средиземно море да направим научни изследвания, определящи частиците микропластмаса в различните региони и от какъв тип. Това е важно за замърсяването на водите. Искаме и да дадем публичност по този проблем. Използването на пластмаса е изключително вредно за околната среда“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ е Искрен Пеев.

„Винаги сме обичали морето. Научихме, че пластмасата не се разгражда. Искахме да направим нещо и да помогнем по този световен проблем. От учени разбрахме какъв е най-добрият начин да окажем помощ“, добави той.

„Като инженер имам проект за дисертацията микропластмаса и как тя се разгражда с ултравиолетови лъчи. Това ме подтикна да участвам в експедицията. Бил съм в Гърция и Хърватия на почивка, хареса ми региона, исках да бъда и 6 седмици на море“, заяви и Адам Браун, който е един от членовете на екипажа.

За този срок студентите са посетили много интересни места и острови.

Пластмасите в океаните и моретата, не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. В течение на времето те биват поглъщани от морските организми или постъпват в питейната ни вода.

Групата използва специално оборудване, наречено Manta Trawl, което представлява много фина мрежа, която се дърпа през водата и хваща частици, по-големи от 180 микрона. След това частиците се събират, като най-големите се идентифицират и записват по големина и вид пластмаса, а “мокрите“ проби се запазват за допълнителен анализ в лабораторията.

Източник Черно море

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент