Операцията с кораб “Мопанг” продължава и догодина

Снимката е илюстративна. Фото: DIVING BG Center, fb.com

Около 200 куб. м. нефто-водни смеси са източени от танковете на потъналия край Созопол кораб МОПАНГ. Това съобщи пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” к.д.п. Живко Петров.

По думите му операцията вероятно ще продължи и през следващата година.

“До момента имаме реални 12 работни дни. Операцията е силно ограничена от неблагоприятната хидрометеорологична обстановка”, коментира той.

Водолазните екипи са работили по една двойка танкове от общо три, добави още к.д.п. Петров.

Maritime.bg припомня, че правителството отпусна целево 2,4 млн. лева за операция по прехвърляне на горивото в танковете на построения през 1921 г. кораб.

МОПАНГ е построен в корабостроителница в Ню Джърси, като част от програмата за градеж на 150 еднотипни кораби. Съдът има водоизместимост 3545 т, разполагал е с двигател с 1500 к.с. По данни на водолазни центрове, корабът лежи на дълбочина между 24-32 метра, издигайки се до 10 метра над дъното.

Съдът е потънал след контакт с морска мина, а основните повреди от взрива са в носовата му част.

Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата.

Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части и др. са видими в трюмовете. На място е винта с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното.

 

| Всичко по темата, четете тук: Потъналият край Созопол кораб МОПАНГ

Видео, архив, Maritime.bg:

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент