Операцията с кораб „Мопанг“ продължава и догодина

Снимката е илюстративна. Фото: DIVING BG Center, fb.com

Около 200 куб. м. нефто-водни смеси са източени от танковете на потъналия край Созопол кораб МОПАНГ. Това съобщи пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров.

По думите му операцията вероятно ще продължи и през следващата година.

„До момента имаме реални 12 работни дни. Операцията е силно ограничена от неблагоприятната хидрометеорологична обстановка“, коментира той.

Водолазните екипи са работили по една двойка танкове от общо три, добави още к.д.п. Петров.

Maritime.bg припомня, че правителството отпусна целево 2,4 млн. лева за операция по прехвърляне на горивото в танковете на построения през 1921 г. кораб.

МОПАНГ е построен в корабостроителница в Ню Джърси, като част от програмата за градеж на 150 еднотипни кораби. Съдът има водоизместимост 3545 т, разполагал е с двигател с 1500 к.с. По данни на водолазни центрове, корабът лежи на дълбочина между 24-32 метра, издигайки се до 10 метра над дъното.

Съдът е потънал след контакт с морска мина, а основните повреди от взрива са в носовата му част.

Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата.

Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части и др. са видими в трюмовете. На място е винта с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното.

 

| Всичко по темата, четете тук: Потъналият край Созопол кораб МОПАНГ

Видео, архив, Maritime.bg:

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент