Пристанище Бургас привлича руски пътнически кораби

Бургас очаква повече круизни кораби от догодина. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов обясни, че очаква посещенията на пасажерски кораби да се увеличи.

Те рязко намаляха през последните години заради несигурността в Черноморския регион – събитията в Украйна и Крим, извънредното положение в Турция, увеличените такси за преминаване през Босфора.

„Въпреки спада през последните години (2015-2017) ръководството на бургаското пристанище успя да договори посещения на пасажери и запази града като круизна точка благодарение на членството ни в най-голямата круизна организация MedCruise и авторитета на порта пред големите круизни компании като Royal Caribien, Carnaval, MSC, TUI, Costa, Viking и др. Договорени бяха директни посещения на пристанище Бургас от гръцките острови и Кипър. Двудневният преход е необичаен при круизните пътувания, където всеки ден туристите по принцип следва да са в ново пристанище “, разказа Димов, цитиран от Кмета.бг.

Той допълни, че са започнали преговори за възобновяване на пасажерските пътувания в Черно море след пускането на руския „Княз Владимир“ през 2017 г. по линията Сочи – Ялта – Новоросийск – Севастопол.

„Целта е привличане на вътрешния руски черноморски круиз до българските пристанища “, обясни шефът на „Пристанище Бургас“. Той е категоричен, че портът има много добри, световно признати условия за обслужване на круизни кораби.

„Основните предимства на Морска гара – Бургас е дълбочината и дължината на корабните места, които дават възможност за акостиране на най-големите пътнически кораби, посещаващи Черно море. Прилежащата инфраструктура позволява бързо и качествено обслужване на туристите, посещения на голям брой атракции и забележителности. След реновирането на най-стария пристанищен склад „Магазия 1“ и обособяването му като втори пасажерски терминал имаме възможност за обслужване на два пътнически кораба едновременно през сезона от април до октомври. Не сме загърбили и идеята да се превърнем в начална и крайна точка на круизните пътувания“, категоричен е Димов.

Резервациите за круизни кораби за Турция и страните около Черно море се покачват бавно за първи път през 2019 г., но броят им ще се повиши значително през 2020 г. и 2021 г., казват експертите.

Източник Кмета.бг

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,