Руският флот активира 104-годишен кораб в Черно море

Ремонтният завод в Севастопол завършва техническата подготовка на най-стария кораб в експлоатация в света „Комуна“, който скоро трябва да излезе в открито море. Катамаранът, който през юли тази година навърши 104 години, успешно премина основен ремонт, а екипажът му приключи организацията по последващата му експлоатация.

„Бъдещата му служба ще бъде свързана с опознаването на морското дъно, където корабът ще си сътрудничи с подводно-спасителния апарат АС-28 и с операторите на безпилотния дълбоководен комплекс „Пантера плюс“, съобщава информационната служба на Южния военен окръг, цитирана от РГ, предаде Russia Beyond.

Припомняме, че през януари „Комуна“ участва в набор от специални дейности, чрез които бе проверена способността му да се ангажира ефективно със сложни подводни машини от ново поколение. По това време подводният комплекс „Пантера плюс“ бе спуснат на дълбочина 40 м, а след това претърси самото морско дъно, спускайки се на дълбочина от 1000 м. Управлението на този комплекс се осъществява от оператори, разположени на „Koмуна“. За претърсване на морското дъно дрон използва хидролокатор с ефективен диапазон от 300 м.

„Пантера плюс“ може да пренася до 105 кг различни товари. През декември миналата година руският дълбоководен дрон участва в операция по издирването на липсващата аржентинска подводница „Сан Хуан“.

Катамаранът „Koмуна“ (с първо име „Волхов“), започва да се строи на 12 ноември 1912 г., а две години по-късно (14 юли 1915 г.) става част от Балтийския флот. Още две години по-късно участва в изтеглянето на потопената британска подводница AG-15 близо до Оландските острови. По време на Втората световна война „Комуна“ обезпечава ремонта на подводници от типа „Малютка“. През 1967 г. корабът е прехвърлен от Кронщат в Севастопол, където продължава службата си в Черноморския флот.

| Вижте още тук: 104-годишен кораб служи в Черноморския флот на Русия

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент