Всички системи за морско наблюдение ще са оперативно съвместими до 2020 г.

Зам.-министър Петър Киров, Снимка: Maritime.bg
Петър Киров, Снимка: Maritime.bg

През 2020 година всички секторни системи за морско наблюдение трябва да бъдат оперативно съвместими и да могат да обменят данни, каза днес във Варна главният секретар на ИА „Морска администрация“ Петър Киров.

Той уточни, че в същия срок трябва да приключи изграждането на среда за обмен на информация между българските институции.

По думите му секторните системи за наблюдение – за риболовните кораби, на „Пристанищна инфраструктура“, Гранична полиция, на Военноморските сили, няма да бъдат обединени, те ще продължат да съществуват самостоятелно, но ще могат да обменят данни и в случай на нужда ще допълват общата картина, предава БТА.

Изграждането на такава среда е изключително важно за Агенция Митници, защото ще може да се проследява цялото плаване на даден кораб, както и поведението му извън териториалното море, обясни Киров.

По думите му Агенцията по рибарство пък ще може да наблюдава цялата изключителна икономическа зона на България за незаконен риболов.

Изграждането на среда за обмен на информация на общоевропейско ниво ще подобри като цяло наблюдението на морските пространства и институциите ще реагират по-бързо в случаи на аварии, замърсявания, операции за търсене и спасяване, каза Киров.

По думите му ще се подобри много и сигурността.

Във Варна днес главният секретар на ИАМА участва в последната работна среща по проект за интегрирано българско морско наблюдение (InBulMarS). Според Киров изпълнението на дейностите по проекта е успешно и до края на годината той ще приключи окончателно.

След това ще започне реализирането на следващия проект за изграждането на среда за обмен на данни. Новата програма ще бъде финансирана от Националния фонд за морско дело и рибарство, а индикативният й бюджет е 1,6 милиона евро.

Източник БТА
Автор: 24 часа

Последни новини

Последни новини