Пиян капитан заспал на мостика, преди засядане на скалист бряг с пълен ход

Разследване доказа вината на капитана на кораб, заседнал през миналата година на скалист шведски бряг. 

Става дума за кораб ATLANTIC, който през миналата година се вряза с пълен ход в скалистата плитчина.

Шведската агенция за разследване на инциденти разпространи финален доклад за случая, в който се казва, че капитанът на построения през 1980 г. кораб с дедуейт 3000 t е заспал на мостика. Това се случва след употреба на алкохол, която още тогава бе установена от местните власти.

Капитанът на кораба е останал сам на мостика. Maritime.bg припомня, че миналата година заедно с него бе арестуван и помощник-капитан, който също бе употребил солидно количество алкохол.

Разследващите установяват още, че BNWAS е била изключена на мостика, а данните от AIS сочат, че курсът не е бил променен доста преди врязването на ATLANTIC в скалистия бряг.

В окончателния доклад от разследването на инцидента се подчертава още, че принос за него е фактът, че екипажът на кораба е бил минимален в комбинация с недостатъчното имплементиране на Международен кодекс за управление на безопасната експлоатация на кораби и предотвратяване на замърсяването (ISM Code) от страна на корабособственика. На фирмата-собственик е препоръчано да ревизира правилата си за безопасност.

При засядането не бе допуснато замърсяване. Местните власти прехвърлиха горивото от танковете на кораба, преди операция за снемане на съда от плитчината. Установено бе на по-късен етап, че има нарушения по цялостта на корпуса в три точки, но без опасност за замърсяване.

| Oще по темата: Кораб заседна край Швеция, капитанът – пиян


| Резюме от разследването | Пълен доклад от разследването

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,