„Добре дошли в Дубай“ или как контейнеровоз събори пристанищен кран след удар в пирс с над 5 възла

Висока скорост и объркване на мостика са причина за сериозния сблъсък на контейнеровоза CMA CGM CENTAURUS в пирса на терминал в Джебел Али през миналата година.

Този извод е направен в публикуван доклад на английското Бюро за разследване на морски инциденти (MAIB).

Maritime.bg припомня, че контейнеровозът с капацитет 11 388 TEU се вряза в кея, удряйки два пристанищни крана. При инцидента пострадаха 10 души след падането на един портален кран.

На борда на CMA CGM CENTAURUS е имало пилот.

Резултатите от разследването идват само дни след като друг контейнеровоз на френския гигант по подобен начин се вряза в пирс на индийски терминал.

Разследващите установяват, че CMA CGM CENTAURUS се е движил твърде бързо за маневрата, когато по предложение на пилота тя започва.  От доклада става ясно, че не е имало и предварително обсъждане на маневрата между пилота и офицерите на мостика.

Разследването сочи, че още при качването си на борда пилотът поздравява офицерите с „Добре дошли в Дубай“ и изисква пълен ход. В този момент капитанът на кораба го информира, че  CMA CGM CENTAURUS е „много тежък“.

Тогава пилотът пита капитана дали корабът е добре повратлив, а капитанът отговаря „Да, но може би сега е много тежък“.

Когато вторият помощник-капитан докладва за сближаването с кея, пилотът дава няколко последователни команди, с които цели да отдалечи кърмата на контейнеровоза от опасно сближаване с намиращ се много близо друг кораб.

В същото време CMA CGM CENTAURUS се развърта, а капитанът казва „Това не е добре“ и изисква готовност от машинната команда за аварийна маневра.

В този момент пилотът осъзнава, че ситуацията е критична и подава команда за аварийно отдаване на котва, но на бака на контейнеровоза вече нямало абсолютно никой, моряците там осъзнали, че сблъсъкът е неизбежен и се изтеглили към надстройката.

Секунди по-късно CMA CGM CENTAURUS се врязва в кея с 5,3 kn, пише в разследването.

Последователно корабът удря два пристанищни крана, а един от тях пада. Няколко контейнера падат от борда на кея.

Според разследването пилотът е направил грешна преценка, но нито капитанът, нито старши помощник-капитанът са успели да осъзнаят, че корабът се движи твърде бързо.

Още изводи от цялото разследване:

Видео:

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.