Голям интерес от деца и родители към нова програма на Военноморския музей

Най-новата програма на Военноморския музей във Варна „Опитен моряк“ се ползва с голям интерес от децата и техните родители.

Това каза директорът на културната институция д-р Мариана Кръстева, цитирана от Радио Фокус.

По думите й музеят е съставил няколко нови програми, с които се цели обхващане на различни възрастови групи и интереси.

Голямо желание към програмата са проявили и малчуганите от детските занимални, които чрез беседа и забавни игри получават първоначални знания за историята на военноморския флот. Разграничаването на различните типове кораби, запознаването с морските професии и практическо обучение за връзване на морски възел са само малка част от знанията, които могат да се усвоят по време на тези обучения. Друга програма, предназначена за деца, е „ С четки и бои в музея“.

„Самото название подсказва, че се дава възможност на младежите да изобразят света на корабоплаването чрез рисуване на избран от тях експонат на лист хартия“, обясни д-р Кръстева.

Тя допълни, че в играта има особен интерес у най-малките, тъй като при хубаво време се твори под формата на пленер навън.

Подходяща програма за възрастни и деца е „Никола Вапцаров – моряк, поет и личност“, където се дава възможност за запознаване отблизо с експонати и предмети, свързани с негови лични вещи, които са от фонда на Военноморския музей. За по-големите деца са предвидени още занимания на теми „Студената война“ и „ Военноморските сили“. Продължава реализацията и на традиционната инициатива „Експонат на месеца“, в която се дава възможност на децата чрез напътствия на специалист да изберат кой непознат предмет да бъде изложен. Той остава на показ един месец. Програмата е подходяща и за по-възрастни лица. Това са само част от най-новите и интересните образователни занимания за малки и големи във Военноморския музей – Варна, обобщи д-р Кръстева.

Източник Радио Фокус

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за