Морската камара награди 94-годишния професор по морско право Александър Янков

Снимка: БМК

Българска морска камара връчи награда за издигане престижа на Морска България на проф. Александър Янков.

Maritime.bg припомня, че организацията стартира инициатива, с която отбелязва високите заслуги в областта на индустрията на изтъкнати личности.

Инициативата за награждаване на проф. Янков е на к.д.п. Александър Александър.

По-долу можете да видите видео.

Вижте още: Наградиха 102-годишен български капитан

Проф. Янков. е авторитетен български юрист, учен и дипломат.
Той е роден през 1924 г. в Бургас. Завършва Бургаската мъжка гимназия и право в СУ “Кл. Охридски” с отличие. Специализира Международно право в Хага. Той е Доктор по право, а от 1973 г. е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в Софийския университет, която ръководи в периода 1980-1989 г. От  1981 г. е  член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН, 1988-91 г.  е зам.-председател на БАН. През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на ЦС на Съюза на юристите в България.

В периода 1972-76 г. проф. Янков е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, а в периода 1976-80 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк. Член на Комисията по международно право на ООН в Женева през 1977-96 г., на Постоянния арбитражен съд в Хага от 1971 г., а от 1 октомври 1996 г. и до днес – на Международния трибунал по морско право в Хамбург и Президент на Камарата на трибунала по споровете относно опазването на морската среда.

Проф. Янков е гост-професор в Юридическия факултет на Софийския и Пловдивския университет, Бургаския и Варненския свободен университет. Той е Почетен доктор на Бургаския свободен университет (2001 г.) и на Югозападния университет «Неофит Рилски» в Благоевград  (2004 г.).

Преподавал е също така в университетите във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина, Кембридж, Оксфорд, Токио, Пекин, Солун, Далхузи (Канада), Европейския университет във Флоренция, Дипломатическата академия в Перу, Егейската академия по морско право на о-в Родос, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и др.

Автор е на множество публикации в областта на теорията и практиката на международното право, засягащи основните принципи на международното право и тяхната кодификация, международните договори, правната природа и международноправния статус на международните организации и специално на ООН, мирното уреждане на международните спорове и юрисдикцията на Международния съд, дипломатическото право, международното морско право, международноправния режим на опазването на морската среда и морските научни изследвания, основните проблеми на международната сигурност и правния режим на безядрените зони и ред други.

Член е на: Американската асоциация по международно право във Вашингтон от 1966 г.; Асоциацията по международно право в Лондон от 1968 г. и на нейния изпълнителен съвет; Френската асоциация по международно право в Париж от 1982 г. Международния океанографски институт в Малта от 1969 г., на научния му съвет от 1981 г. и зам.-председател от 1995 г.; Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин зам.-председател в периода 1972-77 г.; Института по международно право в Брюксел от 1979 г.; Независимата световна комисия за океаните в Лисабон от 1995 г.

От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР. Представлява страната ни в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН по мирно използване на морското дъно и негов зам.-председател (1968-73 г.); Международната морска организация, като председателства осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон; Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия й комитет на всички сесии през 1973-82 г. и ред други. Той е един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и нейн несменяем председател от 1982 г., председател на Националната асоциация за международни отношения от 1994 г. В края на август 2012 г. София е домакин на 75-та конференция на Международната асоциация на юристите. Тогава проф. Янков поема председателството за срок от две години.

Публистичната му дейност се състои от множество книги, монографии, студии и статии в областта на международното право, международното морско право, сигурност и опазване на морската среда и други.

Проф. Янков е Народен представител в 34-то и 35-то Народното събрание  и в 7-то Велико народно събрание (1990-1991 г.)

Носител е на ордените: „Кирил и Методий“ I ст. за постижения в науката (1963 г.), орден „Народна република България I ст. (1974 г.); Специално отличие и медал за особени заслуги и принос към външната политика на България (1984); множество отличия за доблест и други.

Удостоен от Президента на Република България с орден Стара планина-Първа степен  (2004  г.). Почетен гражданин на гр. Бургас (2001).

Видео (Българска морска камара):

Вижте още

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,