Морската камара награди 94-годишния професор по морско право Александър Янков

Снимка: БМК

Българска морска камара връчи награда за издигане престижа на Морска България на проф. Александър Янков.

Maritime.bg припомня, че организацията стартира инициатива, с която отбелязва високите заслуги в областта на индустрията на изтъкнати личности.

Инициативата за награждаване на проф. Янков е на к.д.п. Александър Александър.

По-долу можете да видите видео.

Вижте още: Наградиха 102-годишен български капитан

Проф. Янков. е авторитетен български юрист, учен и дипломат.
Той е роден през 1924 г. в Бургас. Завършва Бургаската мъжка гимназия и право в СУ “Кл. Охридски” с отличие. Специализира Международно право в Хага. Той е Доктор по право, а от 1973 г. е професор в катедрата по Международно право и международни отношения в Софийския университет, която ръководи в периода 1980-1989 г. От  1981 г. е  член-кореспондент на БАН и през 1988-1989 г. ръководи секцията по Международно право и международни отношения в Института за държавата и правото при БАН, 1988-91 г.  е зам.-председател на БАН. През 1989-90 г. е председател на Комитета за наука и висше образование и зам.-председател на Националния съвет за образование, наука и култура. Бил е член на Президиума и председател на Съюза на научните работници в България и член на ЦС на Съюза на юристите в България.

В периода 1972-76 г. проф. Янков е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, а в периода 1976-80 г. е постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк. Член на Комисията по международно право на ООН в Женева през 1977-96 г., на Постоянния арбитражен съд в Хага от 1971 г., а от 1 октомври 1996 г. и до днес – на Международния трибунал по морско право в Хамбург и Президент на Камарата на трибунала по споровете относно опазването на морската среда.

Проф. Янков е гост-професор в Юридическия факултет на Софийския и Пловдивския университет, Бургаския и Варненския свободен университет. Той е Почетен доктор на Бургаския свободен университет (2001 г.) и на Югозападния университет «Неофит Рилски» в Благоевград  (2004 г.).

Преподавал е също така в университетите във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина, Кембридж, Оксфорд, Токио, Пекин, Солун, Далхузи (Канада), Европейския университет във Флоренция, Дипломатическата академия в Перу, Егейската академия по морско право на о-в Родос, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и др.

Автор е на множество публикации в областта на теорията и практиката на международното право, засягащи основните принципи на международното право и тяхната кодификация, международните договори, правната природа и международноправния статус на международните организации и специално на ООН, мирното уреждане на международните спорове и юрисдикцията на Международния съд, дипломатическото право, международното морско право, международноправния режим на опазването на морската среда и морските научни изследвания, основните проблеми на международната сигурност и правния режим на безядрените зони и ред други.

Член е на: Американската асоциация по международно право във Вашингтон от 1966 г.; Асоциацията по международно право в Лондон от 1968 г. и на нейния изпълнителен съвет; Френската асоциация по международно право в Париж от 1982 г. Международния океанографски институт в Малта от 1969 г., на научния му съвет от 1981 г. и зам.-председател от 1995 г.; Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин зам.-председател в периода 1972-77 г.; Института по международно право в Брюксел от 1979 г.; Независимата световна комисия за океаните в Лисабон от 1995 г.

От 1957 г. е консултант по международноправни въпроси при МВнР. Представлява страната ни в редица международни организации и конференции: Комитета на ООН по мирно използване на морското дъно и негов зам.-председател (1968-73 г.); Международната морска организация, като председателства осмата асамблея през 1973-74 г. в Лондон; Третата конференция на ООН по морско право и председател на Третия й комитет на всички сесии през 1973-82 г. и ред други. Той е един от основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и нейн несменяем председател от 1982 г., председател на Националната асоциация за международни отношения от 1994 г. В края на август 2012 г. София е домакин на 75-та конференция на Международната асоциация на юристите. Тогава проф. Янков поема председателството за срок от две години.

Публистичната му дейност се състои от множество книги, монографии, студии и статии в областта на международното право, международното морско право, сигурност и опазване на морската среда и други.

Проф. Янков е Народен представител в 34-то и 35-то Народното събрание  и в 7-то Велико народно събрание (1990-1991 г.)

Носител е на ордените: „Кирил и Методий“ I ст. за постижения в науката (1963 г.), орден „Народна република България I ст. (1974 г.); Специално отличие и медал за особени заслуги и принос към външната политика на България (1984); множество отличия за доблест и други.

Удостоен от Президента на Република България с орден Стара планина-Първа степен  (2004  г.). Почетен гражданин на гр. Бургас (2001).

Видео (Българска морска камара):

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент