Тръмп се прицели в новите еко-регулации на IMO

Снимка: Politico

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп иска да облекчи ефектите от прилагането на новите регулации на Международната морска организация (IMO) за корабните емисии “IMO 2020”. 

На фона на очакваното нарастване при търсенето на корабни горива с по-ниско съдържание на сяра след 2020 г., президентът и администрацията са притеснени от евентуално увеличение на цените на всички горива в страната.

Авторитетният ежедневник “Уолстрийт джърнъл” подчертава в свой анализ, че САЩ не искат да бъде спряна инициативата на IMO, a само да бъде забавено влизането на новите регулации. От изданието обаче не посочват каква времева рамка е поставила администрацията на Тръмп.

Говорител на Белия дом, цитиран от вестника заявява, че новите правила ще имат по-малък негативен ефект, ако бъдат въведени поетапно, така че морската индустрия “да изгради опит и да се подготви”.

“Администрацията иска да гарантира, че IMO 2020 ще се осъществи по начин, който не вреди на бизнеса”, подчертава още представителят на Тръмп.

Администрацията на американския президент вече нанесе частичен удар по корабоплаването с продължаващите търговски войни, но той няма никакви инструменти да се противопостави или промени предвидените от IMO регулации, подчертава още изданието.

“Не могат да направят абсолютно нищо за промяна на крайния срок за влизането им в сила”, заявява на свой ред представител на IMO.

Анализатор от DNB Markets пък предупреждава, че сътресенията на пазара за доставки на горива, които ще бъдат предизвикани от влизането в сила на новите екологични регулации, ще бъдат по-сериозни от настъпилите след последните санкции срещу Иран.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент