Турция блокира круизния туризъм в Черно море

Сигурността вече не е основен ключов фактор, спъващ развитието на круизния туризъм в Черно море, който е в тотален упадък през последните години. Това е един от изводите, направен на проведено в Одеса заседание на международната работна група към MedCruise, целяща връщане на пътническите кораби в Черно море, научи Maritime.bg.

Основна непреодолима бариера за компаниите, опериращи пътнически кораби, вече са изключително високите такси за преминаване на Дарданелите и Босфора, които събира Турция.

Maritime.bg припомня, че увеличените такси за преминаване през Черноморските проливи удариха и опериращите танкери компании. Те вече алармираха, че ситуацията ще стане критична през зимните месеци.

Работната група за пътническите кораби, в която участват представители на пристанища в България, Румъния и Украйна, планира да повдигне въпроса на междуправителствено ниво. Целта е да се достигне евентуална договореност с Турция за преференциални условия за пътнически кораби.

В настоящата ситуация е почти невъзможно компаниите успешно да продадат круиз до пристанищата в Черно море, въпреки изразена готовност през следващите години да се завърнат тук. Таксите за преминаване на проливите в момента могат да надвишат 60 хил. долара, а отдалечеността от Средиземно море допълнително увеличава разхода за оператора. Това по естествен път се отразява в крайната цена за пасажерите, които биха предпочели по-евтин и по-кратък курс.

Стабилизирането на ситуацията в Турция пък е причина нейните пристанища да са отново пълни с пътнически кораби. Само за следващата година там се очакват над 60 кораба, а случайно или не комшиите налагат буквална “финансова блокада” към Черно море.

В целите на работната група е заложено да бъде убедена турската страна да намали таксите за пътнически кораби към Черно море, с което по естествен път да се увеличи броят им и в нейни пристанища.

Интересен подход за справяне с кризата предлага шефът на пристанище Одеса Игор Ткачук. Цитиран от украински медии той заявява, че обединението на пристанищата в Черно море трябва да погледне към Китай.

Поднебесното царство отчита ръст от 70% на круизните туристи за последните 4 години. До 2020 г. круизните туристи в страната ще бъдат 4,5 милиона души, съобщи неотдавна местното транспортно министерство. Maritime.bg припомня, че през 2012 г. Китай построи първия си пътнически кораб, а през последните години големи круизни оператори ударно навлязоха на китайския пазар.

Няколко са заявките за посещения от пътнически кораби в родните пристанища за следващото лято, след нулевия тазгодишен сезон. За глобалното представяне на Черноморските пристанища от MedCruise пък подготвят предоставянето на обща маркетингова платформа.

Видео от архива на Maritime.bg, разговор с президента на MedCruise:

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент