Жена-капитан пое управлението на 277-метров газовоз

Първа жена-капитан пое управлението на газовоза BW EVERETT с дедуейт 77 410 t и дължина 277 m. Това съобщава в своето корпоративно издание базираната в Сингапур компания BW Group.

Капитан Татяна Плетена е промотирана през април т.г.

Тя започва своята кариера в норвежката фирма “Bergesen” през 2001 г., след завършване на Латвийската морска академия.

Не беше лесно, споделя латвийката, която има предходен опит на танкери за превоз на втечнен пропан-бутан, както и опит в службата на брега за компанията си. “Това ми даде добра основа, тъй като създадох добри отношения с колегите в офиса, с които в момента трябва да работя от разстояние”, разказва още Плетена.

“Изисква се много, много усилена през годините работа, за да изградиш добра репутация”, подчертава още тя.

По думите й да си сред първите жени-кадети в дадена компания е трудно, но е и чест. “Не съжалявам, че избрах да се развивам в морската индустрия. Ако можех отново да избирам, щях да извървя същия път”, допълва още Плетена.

Въпреки всички трудности пред жените, избрали кариера в морския сектор, тя дава своята формула на всички дами след нея: “Работи неуморно, усмихвай се и не се отказвай!”.
Капитан Плетена обаче подчертава, че работата на море изисква много саможертви, които компенсира с постоянна комуникация със семейството си и прекарване на повече време с него, когато е на брега.

“Благодарна съм на своето семейство и приятели за подкрепата и разбирането, които усещам всеки ден далече от дома”, завършва тя.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент