Нова платформа подпомага рибарите в Черно море

Рибарско пристанище „Созопо“ Снимка: Maritime.bg, 2018 г.

Официално стартира регионалната платформа „Приятели на дребномащабния риболов (ДМР)”, която ще работи за устойчивото развитие на този дълго пренебрегван най-голям сегмент на бранша. Това стана по време на конференцията на високо равнище за устойчивия дребномащабен риболов в Средиземно море и Черно море, която се проведе в Малта. Тя беше организирана от GFСM (Генералната комисия по риболова в Средиземно море) към ФАО – ООН и ЕК. Форумът приключи с подписването на декларация от 14 средиземноморски, 4 черноморски държави (България, Румъния, Турция, Грузия) и от Европейския съюз.

С този документ се дава зелена светлина

за изпълнението на Регионален план за действие за малките риболовни дейности в Средиземноморието и Черно море (RPOA-SSF), заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ). По неговите думи над 240 участници от 30 държави са се събрали на конференцията, за да решат как да подпомогнат дребните рибари. От българска страна сред участниците бяха д-р Господинов ( при подписването на декларацията официално КСЧМ се представляваше от нейния председател, който на ротационен принцип в момента е румънец) и Димитрина Костова, председател на Европейската асоциация на рибарите в Черно море, която беше създадена преди 2-3 години и е член на КСЧМ. За отбелязване е, че по време на конференцията на тази сравнително нова асоциация в лицето на нейния председател бе връчена награда за най-добра практика в дребномащабния риболов.

Членове на новата платформа

(регионална мрежа) станаха GFСM, Консултативният съвет за Черно море, Консултативният съвет за Средиземно море, Световният фонд за дивата природа, ФАО (Организацията за прехрана и земеделие към ООН), Международният център за съвместни средиземноморски изследвания и „Рибари с ниско въздействие в Европа” (PHBE).

Над 84 на сто от риболовния флот в Средиземно море и Черно море се пада на дребномащабния риболов, сочат статистическите данни. В него са ангажирани 62 процента от работната сила на всички риболовни плавателни съдове и 24 на сто от размера на общия разтоварен улов.

В ДМР са наети над 147 000 рибари

и се очаква този сектор да създаде нови работни места за още 150 000 души от региона на двете морета. Освен че дава поминък на толкова много семейства и има важно икономическо значение, неговата дейност се вписва най-добре в околната среда. Въпреки това дребните рибари се борят за оцеляването си, тъй като препитанието им зависи от застрашително намаляващия улов. Тревожен е фактът, че 85 на сто от научно оценените рибни запаси в Средиземно море и Черно море се определят за улов извън безопасните биологични граници. Именно в този контекст участниците на конференцията в Малта стигнаха до решението за насърчаване на трансграничното сътрудничество между всички, които представляват ДМР. Първата съвместна стъпка е създаването на платформата „Приятели на дребномащабния риболов” като рамка за действията на всички заинтересувани страни.

Източник в-к Черно море

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.