САЩ и НАТО борят руските подводници с дронове

САЩ и съюзниците от НАТО ще се обединят в по-тясно сътрудничество за развитие на безпилотни морски системи, съобщи Defense News.

Смята се, че новите безпилотни системи ще повишат осведомеността на съюзниците, както и техния контрол над моретата. В проекта участват 13 съюзника от НАТО. Търси се възможно сътрудничество и с частни компании.

Страните, участващи в споразумението, са Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Обединеното кралство и САЩ.

Според експерти това решение показва, че в НАТО има притеснения относно заплахата, която представляват руските подводници. Там са готови да инвестират повече ресурси, за да се справят със заплахата.

„По време на Путин, Русия е разгърнала нови подводници в Северния Атлантик, които са много по-трудни за проследяване от НАТО. Това ново международно сътрудничество за подводни дронове е най-новият пример, че НАТО поема руската заплаха в Северния Атлантически океан много по-сериозно, отколкото през последното тримесечие“ , заяви Хорхе Бенитес, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Командирът на американския военноморски флот в Европа адм. Джеймс Фого вече заяви, че руското присъствие в Атлантическия океан предизвиква битка за региона. За това и съюзниците имат нужда от възможно най-добрите апарати, които да проучват ситуацията на морското дъно.

Подводните дронове могат да се полезни при обезвредяване на мини, но могат да засичат и наближаващи средни по големина кораби.

В момента се работи по издръжливостта на дроновете. Подобрява се и тяхната скорост, предаде Факти.

Източник Факти

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент