МТГ – Делфин представи два нови проекта за военни кораби

Проектите получиха висока оценка от международните експерти и към тях проявиха интерес представители на най-високо ниво от държави от три континента

Два български военни кораба привлякоха вниманието на експертите по време на най-голямото изложение за военноморска техника и технологии Euronaval 2018, което се провежда в Париж. Проектите им са изработени от корабостроителницата „МТГ-Делфин“, която е единствен български представител сред 400-те фирми-участнички в изложението.

Варненската компания представи 150-тонен кораб за брегова охрана (LPV-35) и 550-тонен патрулен кораб за защита на изключителната икономическа зона (OPV-60).

Двата проекта получиха висока оценка от международните експерти и към тях проявиха интерес представители на най-високо ниво от държави от три континента.

Желанието ни е да си сътрудничим с държави, които трябва да се справят едновременно с нарастващата сложност на морската среда и ограничените бюджети

Светлин Стоянов Изпълнителен директор, МТГ-Делфин

 

„Проектите ни са подчинени на модулния принцип, за да могат да бъдат адаптирани към всички специфични изисквания на потенциалните клиенти“, допълни той.

Първият от новите проекти на „МТГ-Делфин“, OPV-60 идва в два варианта.

В по-леко въоръжената си модификация корабът може да изпълнява задачи по граничен контрол, патрулиране и съпровождане, контрол на бежанските потоци, търсене и спасяване, защита на морските линии за комуникация и контрол на рибарството. OPV-60 носи на палубата си дрон или лек хеликоптер, предвидени да помагат на екипажа с информация за оперативната картина, както и две лодки, тип RHIB.

Втората модификация на 550-тонния кораб представлява солидно въоръжен бърз ракетен катер. За изпълнение на бойните си мисии, корабът разполага с четири противокорабни ракети и един комплекс за противовъздушна отбрана. И при двата варианта артилерийското въоръжение включва 40 мм и 20 мм оръдия, както и две картечни установки.

По-малкият LPV-35 е и по-леко въоръжен.
Корабът разполага с 20 мм оръдие и две картечни установки, но въпреки това е напълно способен да изпълнява задачи по брегова охрана, търсене и спасяване контрол на бежанските потоци. Палубен дрон и една лодка подпомагат екипажа за осъществяване на мисиите си.
Проектите на OPV-60 и LPV-35 вече имаха своята българска премиера на изложението за отбрана HEMUS 2018 в Пловдив през май т.г., и получиха висока оценка от експертната общност в България.

В допълнение към по-малките кораби, в Париж „МТГ-Делфин“ демонстрира и актуализирания дизайн на своята корвета K-90, който се отличава с подобрени възможности за водене на електронна борба.

С новите два проекта портфолиото от военни разработки на „МТГ-Делфин“ вече включва кораби в диапазона от 150 до 1700 тона, включително 35-метровия LPV-35, 60-метровия OPV-60 и 90-метровата корвета K-90. Но компанията не смята да спира дотук.

„Въз основа на доказаните ни възможности работим по проект за 40-метров многофункционален кораб, който може да поддържа скорост от над 32 възела и да решава широк спектър от задачи“, повдига завесата Светлин Стоянов.

„МТГ-Делфин“ е български корабостроителен завод с доказан опит в проектирането и производството на специализирани кораби с висока степен на интеграция, включително и бойни и патрулни кораби.

Последни новини

Последни новини