Български моряк е арестуван на влекач с 1400 килограма кокаин

Операцията е осъществена между полицията в Испания и американската DEA на около 980 nm от бреговете на Канарските острови.

 

Български моряк е арестуван на борда на влекач, на който са открити 1 400 килограма кокаин, научи Maritime.bg. 

Властите в Испания са арестували и останалите моряци от екипажа на влекача BREATH, седем от които са граждани на Турция, един грузинец и един украинец.

Не е известно каква позиция е заемал българинът в екипажа на кораба.

Операцията е осъществена между полицията в Испания и американската DEA на около 980 nm от бреговете на Канарските острови.

Във вторник влекачът е ескортиран от военен кораб и застава в испанската военноморска база в Лас Палмас.  BREATH е плавал към Европа с дрогата на борда, според испанските власти.

Полицията в Испания смята, че става дума за турска организирана престъпна група.

Движението на BREATH е било наблюдавано от няколко месеца. Влекачът е отплавал от Турция с направление Южна Америка, където са натоварени 40 пакета кокаин в открити води.

Полицията в Испания твърди, че наркотикът е бил съхраняван директно на палубата, а екипажът е имал готовност да го хвърли зад борда.

Влекач BREATH (IMO 9199995) е построен през 1998 г. и плава под флага на Молдова. Съдът има дължина 37 m и широчина 10 m. Според данни на система Equasis, BREATH е собственост на базираната в Истанбул компания „GSN LOJISTIK“, сочи справка на Maritime.bg.

Цялата операция е проведена с разрешението на Република Молдова.

Само в рамките на тази година Испания е задържала близо 15 000 кг кокаин на море.


Дойчин Дойчев на организирана от Maritime.bg среща с роднините.

Maritime.bg припомня, че през 2012 г. испанските сили за сигурност арестуваха целия екипаж на българския кораб „Св. Николай“. На борда му бяха открити близо 3 тона кокаин, а целият екипаж бе арестуван. Над пет години българските моряци бяха в испански затвори, а в края на миналата година бяха обявени окончателните им присъди. Лишени от свобода са всички членове на командния състав на плавалия под флага на България кораб, както и заловените съпричастни към контрабандата испанци и колумбийци. На 9 години и половина затвор бе осъден капитанът на българския кораб Иван Станчев, който прави пълни самопризнания на втората инстанция на процеса. 10-годишни присъди получават старпомът, вторият помощник-капитан, третият помощник-капитан и главният механик. Един от моряците, оказал пълно съдействие на властите, е лишен от свобода за 6 години и половина. За осъдените е установено, че са участвали в контрабандата на откритата на борда дрога. Всички останали моряци от 21-членния екипаж са освободени. Проследете тук цялата сага с кораб „Св. Николай“


Maritime.bg припомня, че през 2011 г. властите в Панама, откриват 169 кг. кокаин на контейнеревоза MAAS TRADER с български капитан – Светлозар Собаджиев.

Той бе арестуван и осъден на близо 7 години лишаване от свобода. Той бе депортиран обратно в България, след години в ужасяващи условия в панамски затвори. Проследете тук случая с капитан Светлозар Собаджиев.


Maritime.bg припомня, че през април 2011 г. бяха открити близо 500 килограма кокаин на яхтата „Бялата лястовица“ с български шкипер – Димитър Топалов. Той бе осъден на 20 г. затвор без право на помилване. Версията е, че 52-годишният варненски яхтсмен е вербуван за участие в международен канал за разпространение на кокаин от Латинска Америка към Европа. Вижте още за случая с „Бялата лястовица“ и Димитър Топалов.

Очаквайте подробности.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и