Молдова спря регистрацията на влекача с кокаин

Фото: canarias7

Молдова изключи от регистъра си влекача BREATH. Това съобщиха пред Maritime.bg от местната администрация в Гюргюлещи.

Агенцията уточни, че корабът е „временно регистриран в Държавния регистър на Република Молдова и до този момент бе в процес на издаване на документи за постоянна регистрация“.

Maritime.bg припомня, че на кораба бяха открити 1 400 кг. кокаин, а сред задържаните моряци от екипажа има 38-годишен български моряк.

От Морската администрация на Молдова отказаха данни за заеманата от него длъжност. Припомняме, че Националната управление на полицията в Испания също отказа да разкрие самоличността на българския гражданин пред Maritime.bg.

„Съответните институции са извършили проверка на историята на кораба, не е било налично никакво съмнение за идентификацията на собственика, който не е бил включен и в списък с физически и юридически лица, подлежащи на санкции или ембарго“, уточняват молдовските служби.

Местната Морска администрация подчертава, че „подобни престъпления не зависят от флага“ и изтъкват, че „до голяма степен е възможно ангажирането на екипажа и собственика“.

„В изпълнение на задълженията си, компетентните органи ще сътрудничат за разкриването на престъплението“, подчертават още от Молдова.

С издадена днес заповед, процесът по регистрация на кораба е спряна от Държавния регистър на корабите на Молдова.

Влекач BREATH (IMO 9199995) е построен през 1998 г. и плава под флага на Молдова. Съдът има дължина 37 m и широчина 10 m. Според данни на система Equasis, BREATH е собственост на базираната в Истанбул компания „GSN LOJISTIK“, сочи справка на Maritime.bg. 

Вчера влекачът е ескортиран от военен кораб и застава в испанската военноморска база в Лас Палмас. BREATH е плавал към Европа с дрогата на борда, според испанските власти. Движението на BREATH е било наблюдавано от няколко месеца. Влекачът е отплавал от Турция с направление Южна Америка, където са натоварени 40 пакета кокаин в открити води.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент