Успешен рейс за първия в света танкер, задвижван с газ

Първият в света задвижван с LNG афрамакс танкер завърши първото си плаване през Балтийско и Северно море от Приморск до Ротердам. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на фирмата-собственик на GAGARIN PROSPECT – руската „Совкомфлот„.

Съдът е доставил 104 815 t гориво, първи превоз по дългосрочен тайм-чартър между „Совкомфлот“ и Shell, се казва още в съобщението.

GAGARIN PROSPECT е първият в света афрамакс танкер, проектиран да използва LNG като основно гориво. Корабът е първи в серия танкери от ново поколение, поставящи най-съвременни стандарти за безопасност. „Совкомфлот“ драстично ще ограничи влиянието над околната среда от своите кораби, благодарение на прехвърлянето към втечнения-природен газ.

През близките години поетапно компанията ще работи за цялостна промяна на основното ползвано гориво за флота си.

„Совкомфлот“ прие GAGARIN PROSPECT в състава си през юли т.г. Два месеца по-късно компанията поръча от корабостроителницата „ЗВЕЗДА“ други два еднотипни афрамакс съда, които ще бъдат отдадени на 20-годишен тайм-чартър на „Роснефт“.

Източник Maritime.bg English

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.