Началникът на ВВМУ е новият носител на голямата награда на Съюза на учените

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров
Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров

Началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ проф. Боян Медникаров е новият носител на голямата награда на Съюза на учените. Това съобщи настоящият председател на организацията проф. Виолета Йотова, цитирана от Радио Варна. Медникаров ще получи наградата утре по време на научната конференция „Науката в служба на обществото“, която се провежда в Медицински университет във Варна.

Проф. Медникаров е роден на 8 октомври 1961 г. във Варна. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна през 1984 г. със специалност „Корабоводене за ВМС“ като първенец на випуска. Започва службата си в бригадата леки сили в Созопол като командир на бойна част на ракетен катер. Впоследствие преминава през длъжностите помощник-командир и командир на кораб, командир на тактическа група кораби, началник на щаба на дивизион кораби.

През 1992 г. завършва Военноморската академия „Адмирал Кузнецов“ в Санкт Петербург със златен медал. От 1994 до 1995 г. е старши помощник-началник по ударните сили на Оперативния отдел в Щаба на ВМС във Варна. Между 1995 и 1998 г. е заместник-началник на катедра „Оперативно-тактическа“ на ЦСДК на ВВМУ.

От 1999 г. е доктор, а от 2000 г. доцент по ”Организация и управление на въоръжените сили“. През 2001 г. е началник на катедра „Военноморски сили“ във Военната академия.

През 2006 г. завършва магистратура “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във Военната академия в София като първенец на випуска. През 2008 г. става доктор на военните науки, а от 2009 г. професор. В периода 2001 – 2011 г. е заместник-началник по учебната и научната част на Висшето военноморско училище във Варна. От май 2011 г. е негов началник.

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.