ЕП иска Русия да спре масовите проверки на кораби в Азовско море

 

Евродепутатите осъждат изграждането на Керченския мост и нарушаването на правата на корабоплаване в териториалните води на Украйна, което засяга и кораби, плаващи под знаме на страна членка на ЕС.

Европарламентът посочва, че Русия е обвързана от международното морско право и двустранното споразумение за сътрудничество с Украйна да не възпрепятства или спира транзитното преминаване през Керченския проток, предаде news.bg.

Подчертава се, че проверките на плавателни съдове, макар и да са позволени, когато са на случаен принцип, не трябва да са обект на злоупотреби или да се извършват по политически причини с цел по-нататъшно дестабилизиране на сигурността, целостта и социалното и икономическото положение на Украйна.

ЕП призовава Европейския съвет да изискат от Руската федерация незабавно да прекрати интензивните и дискриминационни проверки на плавателни съдове и ако е необходимо, да обмислят подходящи мерки за противодействие.

ЕП усилията на Украйна за решаване на проблемите, причинени от действията на Русия по отношение на изграждането на Керченския мост, като ще се обърне към Арбитражния съд на UNCLOS във връзка със своите права на крайбрежна държава в Черно море, Керченския проток и Азовско море.

Евродепутатите изразяват загриженост относно отрицателното въздействие на Керченския мост върху околната среда, което би могло да засегне интересите на всички държави от Черноморския басейн.

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини