IMO: Няма шест-пет, няма Тръмп, спираме да замърсяваме

Жесток провал претърпя опитът на глобалния хегемон САЩ, оказвайки натиск, да осигури забавяне на влизането в сила на новите разпоредби на Международната морска организация (IMO) за съдържанието на сяра в корабните горива.

IMO потвърди, че 1 март 2020 г. остава краен срок, в който корабите ще могат да превозват или ползват гориво със съдържание на сяра по-голямо от 0,5%, ако не са оборудвани със скрубери.

Анекс VI на МАРПОЛ ще наложи тези условия в морската индустрия от януари 2020 г.

Maritime.bg припомня, че американската администрация опита да осигури допълнително време за компаниите от сектора, за да могат да отговорят на новите изисквания. Сериозният натиск над IMO дойде директно от администрацията на президента Доналд Тръмп, известна с нежеланието си да прилага природощадяща политика.

Ходът на американците дойде в подкрепа на предложение за създаване на „времеви буфер“ за влизане на новите разпоредби, зад което застанаха Бахамските о-ви, Либерия, Маршаловите о-ви, BIMCO, Intertanko, Intercargo и други.

Как се готви най-големият български корабособственик за предстоящите промени, вижте тук: К.д.п. Калчев: Български морски флот е готов да посрещне новите разпоредби за корабните горива

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,