К.д.п. Калчев: Български морски флот е готов да посрещне новите разпоредби за корабните горива

К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД
К.д.п. Александър Калчев, изпълнителен директор на Параходство БМФ АД, снимка: Стандарт

Строителството на нови кораби е ключовата политика на „Параходство Български морски флот“ АД за справяне с предстоящите регулации за корабните горива. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на компанията к.д.п. Александър Калчев.

Новите кораби, които параходството ще придобива, са проектирани да работят с горива с ниско съдържание на сяра, добави още той.

По думите му тези съдове са подготвени за инсталиране на скрабъри, на практика без излизане от експлоатация.

„Двата последни нови кораба, които ще приемем през 2020 г., ще имат инсталирани скрабъри. Тогава ще можем да направим своите изводи“, подчерта още к.д.п. Калчев.

Той предвижда, че ще има осезаемо покачване на цените на корабните горива през следващите години. Именно затова консумацията на гориво от корабите ще е изключително важна.

„За нас, а и за всички останали корабособственици, ще бъде най-важно съдовете да използват по-малко гориво, да бъдат по-ефективни и природощадящи“, заяви още к.д.п. Калчев.

Maritime.bg припомня, че влиянието на приетите изменения в конвенциите на Международната морска организация (IMO) върху морския бизнес ще бъде обсъждано на конференция във Варна. Събитието ще се проведе на 1 ноември.

Вижте още тук

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.