20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав

Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския участък. Това каза за БТА директорът на дирекцията „Речен надзор -Русе“ към ИА „Морска администрация“ Иван Жеков.

Нивото на Дунав продължава да е критично ниско, като корабите трябва да бъдат с ограничено газене. Това води до загуби за корабособствениците, тъй като не могат да използват пълния капацитет на плавателните съдове.

Жеков даде пример, че ако средногодишно в русенското пристанище ежедневно акостират и отплават около 25 кораба, то през този месец те са едва по осем на ден.

По думите му в българския участък на река Дунав периодично и за кратко засядат плавателни съдове. Те обаче не пречат на корабоплаването, като може да се преминава покрай тях с повишено внимание.

Жеков посочи, че край Вардим от над месец е заседнала самоходка. Екипажът й е снабдяван с вода, храна и лекарства чрез лодка. По думите на директора на „Речен надзор -Русе“ нивото на реката се е повишило леко в германския и унгарския участък. Това създава условия за по-спокойно корабоплаване. Нивото на Дунав при Русе днес е минус 38 см спрямо условната кота „нула“.

Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент