Русия, Индия и Иран създават конкурент на Суецкия канал

Русия, Индия и Иран имат план за създаването на алтернатива на Суецкия канал, съобщи ТАСС.

Трите държави планират да открият нов международен търговски коридор. Очаква се коридорът да бъде алтернативен на Суецкия канал, предаде Факти.

На 23-ти ноември се планира среща между лидерите на трите страни. На нея ще се обсъжда пускането на международния транспортен коридор „Север – Юг“. Коридорът трябва е с дължина от 7200 км. и да свързва Индийския океан с Русия и Европа.

Между 2014 и 2017 г. бяха проведени тестове на въпросния маршрут. През новия коридор товарите от Индия ще се отправят към иранското пристанище Бандар Абас, което се намира на брега на Персийския залив. От там те ще се отправят към пристанището на Каспийско море Бандар Анзали, след което ще потеглят към Атрахан, а от там с железница ще бъдат транспортирани към Европа.

Очаква се транспортирането на стоки по този коридор да се до 30 или 40% по-евтино и значително по-бързо от това през Суецкия канал. Очаква се времето за транспорт между Мумбай и Москва да се съкрати с около 20 дни.

Източник Факти

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент