Рекордно гмуркане на дълбочина от 416 метра

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Гмуркане на 416 метра осъществи експедиционен отряд руски водолази от борда на спасителния съд „ИГОР БЕЛОУСОВ“, съобщи руското министерство на отбраната. Операцията е проведена на дълбоководния полигон в Японско море и в нея участват водолази от руския Тихоокеански флот и научноизследователския институт по спасяване и подводни технологии, предаде „Russia Beyond“.

Гмуркането е осъществено по метода на продължително потапяне в барокамера с помощта на съвременен дълбоководен водолазен комплекс ГВК-450, разположен на борда на плавателния съд.

„В течение на три дни водолазите под контрола на специалистите престояха в барокамери, след което с помощта на водолазния комплекс се потопиха на 416 метра, където изследваха „подводна акватория“ и поставиха държавния флаг на Русия, а след това проведоха тренировки по свързването на шлангове за подаване на въздух към макети на условно аварирали подводници“, поясниха от министерството.

Тримата водолази, осъществили потапянето на дълбочина от 416 м, по-рано са осъществили гмуркане на 317 м, което е проведено от борда на същия съд на 30 октомври 2017 година.

„Участниците в гмуркането се чувстват удовлетворени и преминават през процес на декомпресия. Извеждането им от барокамерите е планирано за 18 ноември“, констатират от военното ведомство.

Спасителният съд „Игор Белоусов“ премина в Тихоокеанския флот през 2016 година. Той е снабден с дълбоководен спасителен комплекс ГВК-450, който, според изчисленията, позволява на спасителите да се гмуркат на дълбочина до 450 м и да извеждат моряци от „аварирали подводници“ на повърхността, подсигурявайки декомпресия в барокамери едновременно на 60 подводничари.

Видео:

Източник RB

Последни новини

Последни новини