ЖП връзка ще свърже пристанищата на България и Гърция

Декларация за развитие на железопътната връзка „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“ подписаха премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас.

Предвижда се създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

Началото на проекта е поставено през септември 2017 г.

Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение, твърдят от правителствената пресслужба.

Той цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища.

Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea“.

В съвместната декларация се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg