Българин направи близо 3-метров макет на „Титаник“

Снимка: БТА

21-годишен българин построи близо 3-метров макет на злощастният лайнер „Титаник“. Макетът на Йордан Стоянов от Силистра е с дължина 270 сантиметра, ширина 35 сантиметра и височина от кила до димоходите – 70 сантиметра. Младият мъж е работил по модела около 6 месеца между 600 и 700 часа, а разходите му възлизат на близо 800 лева.

Макетът е изработен от дърво. Може да се разглобява, за да се извършат при нужда някои поправки. Има осветление и през димоходите излиза дим, движат се крановете на кораба и двата руля.

Моделът на лайнера не е пригоден за вода. Йордан Стоянов разказва, че мечтае да построи макет на „Титаник“ от десет годишен, след като е гледал филм за трагедията с кораба. Но досега не е имал възможност.

Междувременно с подръчни материали е правил по-малки модели на лайнера. Замисля да направи по-голям макет, но трябва да събере средства. Засега информация за умаления макет се разпространява в социалните мрежи. Но Йордан Стоянов се надява да има възможност да го покаже на живо на подходящо място. Документирал е и цялостната си работа за изработването на модела.

Източник БТА
Автор: Dir.bg

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент