Важно за Афганистан иранско пристанище не попадна под ударите на Тръмп

Снимка: Mehr News
Снимка: Mehr News

САЩ ще направят изключение от режима на санкции срещу Иран във връзка с развитието на важно пристанище, което ще подпомогне икономически Афганистан. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, предадоха световните агенции, информира ТВ Европа.

Иранското пристанище Чабахар е от особено значение за икономическото развитие на съседен Афганистан.

Направените изключения от режима на санкции предвиждат построяването на железопътна линия към пристанището. Тя ще може да се използва за превоз на храни и лекарства. Чрез пристанището ще може да бъде внасян и ирански петрол в Афганистан.

В началото на седмицата влезе вторият пакет санкции на САЩ срещу Иран като резултат от решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли страната от международното ядрено споразумение с Иран.

Те засягат банковия, енергийния сектор, както и местния морски бизнес.

Източник ТВ Европа

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за