В Румъния започва строителството на най-големия изследователски кораб в света

Започва строителството на най-големия в света научно-изследователски кораб. Това съобщават от еко-организацията „REV Ocean“.

Еколозите ще получат 500 млн. щ. долара от норвежкия милиардер Шел Инге Рьоке.

Отпуснатите от него средства ще покрият строителството и разходите за първите три експлоатационни години на новия плавателен съд.

Очаква се корабът да влезе в състава на „REV Ocean“ през 2021 г.

Плавателният съд ще изпълнява различни научни мисии, но ще се предлага и на проекти с образователни цели.

Една от целите на организацията е бъдещият най-голям научно-изследователски кораб да се превърне в посланик, приковаващ вниманието на обществеността върху проблемите, свързани с опазване чистотата на океаните.

Шел Инге Рьоке е сред най-богатите хора в Норвегия, а голяма част от състоянието си, възлизащо на над 4,5 млрд. долара, е натрупал чрез риболовната си фирма „Aker“.

Еко-организацията „REV Ocean“ вече работи по научни проекти, които ще се изпълняват с кораба, съвместно с „UNESCO“, „UN Environment“, „Friends of Ocean Action“, „WWF“ и много други.

Най-големият научно-изследователски кораб в света ще има дължина 182 метра, а корпусът му ще бъде построен в завода „VARD TULCEA“ в съседна Румъния.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Адвокат Владимиров за Vera Su: Неразбория от действия и бездействия на Морска администрация

Световна практика е да се реагира до 72 часа, а не след седмица. Това заяви в предаването "Денят" по ТВ1 адвокат Владимир Владимиров от най-реномираното българско адвокатско

Операцията с Vera Su: Заседнала баржа, навити въжете на винта на влекач, изсипан товар в морето

Заседнала е несамоходната баржа, на която снощи започна прехвърляне на част от товара на VERA SU. Съдът е бил изтеглен, след като в морето е изхвърлен част от вече

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент