Обсъждат стратегия за ефективен воден транспорт по река Дунав

Българо-румънска търговско-промишлена палата (БРТПП) организира прием с тема „Поглед към реката: Дунав като екологична алтернатива за ефективен европейски транспорт“.

Събитието ще се състои на 14 ноември 2018 г. в хотел „Арена ди Сердика“, в София от 18:00 часа.

Целта е създаването на дискусионна платформа между бизнеса, законодателната и изпълнителната власт относно нуждата от национална стратегия за по-ефективно оползотворяване на потенциала на река Дунав като централна европейска връзка за пренос на хора и товари.

В откриването участие ще вземат Улрике Щрака, ръководител на търговски отдел на Австрийското посолство в София, капитан Александър Каменов, навигационен експерт, член на комисии към немското Министерство на транспорта, Генерална дирекция за корабоплаване и действащ капитан на речен круизен кораб и представител на бизнеса. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Росен Желязков, е поканен за говорител.

БРТПП активно работи по теми, свързани с транспорта по река Дунав, включително чрез проекти, финансирани по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 в рамките на консорциум с участието на ключови партньори от всички дунавски държави.

Тези проекти включват: „ДАНТЕ – подобряване на административните процедури, свързани с транспорта по река Дунав” и „ГРЕНДЕЛ – зелен и ефективен дунавски флот“. Чрез тях организацията цели създаването на условия за българските икономически агенти и публични власти за участие в процеса на обсъждане на теми, свързани с преодоляване на излишната административна тежест, въвеждането на унифицирани форми за корабоплаване по реката и модернизиране на флота.

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за