Обърна се ударената от танкер фрегата

Бойният кораб не е бил застрахован

Норвежката фрегата HELGE INGSTAD се накрени и легна на десния си борд на плитчината, на която бе изведена.

Десетките спасители не успяха да овладеят нахлуването на вода на борда на бойния кораб, който бе ударен от танкер рано тази сутрин.

Цялата салвидж операция се ръководи от флота на Норвегия, като в момента се уточняват последващите стъпки.

8 военни моряци пострадаха, а най-малко 10 тона гориво са разляни във водите в района, където се сблъскаха двата плавателни съда.

За момента всички институции се въздържат от коментари за причините, довели до инцидента.

Вижте инфографика по-долу.

Последно по темата:

| Изведоха на плитчина норвежката фрегата, ударена от танкер (видео)

Няма опасност от потъване на норвежката фрегата HELGE INGSTAD

Сблъскаха се танкер и норвежка фрегата

Фрегата HELGE INGSTAD струва няколко милиарда норвежки крони. Тя е построена от Navantia. В сделката за кораба е била включена и покупката на шест хеликоптера NH-90. Този проект е определян от медиите в Норвегия като една от най-големите инвестиции в отбраната на страната.

На борда на кораба има боеприпаси. Няма опасност от взривове, докато те не попаднат под водата, подчертаха представителите на флота, които говориха на извънреден брифинг пред местните медии.

Продължават огледите със самолети на акваторията и крайбрежието. Установено е замърсяване. От местната администрация подчертават, че са взели всички мерки замърсяването да не се разпространи.

Представителите на флота заявиха още, че непосредствено след удара е станало ясно, че са нанесени изключително сериозни щети по корпуса на фрегата. „Затова бе решено съдът да се изведе на брега“, коментира Сугурд Смит от флота. Въпреки навременните ни действия, плавателният съд се накрени. Подводната топография в района е относително стръмна и е имало непосредствена опасност фрегатата да потъне. „Основната ни задача е да я обезопасим“, коментира още Смит.

От флота съобщават още, че HELGE INGSTAD не е била застрахована.

Автор: Снимки: VG Снимки: BT
Вижте още

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас