К.д.п. Герчев: Продължаваме борбата с вятърните морски мелници на жълтите павета

К.д.п. Никифор Герчев
К.д.п. Никифор Герчев, председател на БУЛСАР

Кап. Герчев, как се чувствате като носител на първата награда „Владимир Максимов“ за цялостен принос за развитие на системата за морска безопасност на тазгодишните награди на IMRF?
– Естествено радостен, тъй като нивото е изключително високо, а освен това към този приз е добавен и приносът ми за развитие на българската национална система. Подчертавам обаче, че в момента състоянието на морската безопасност у нас е на изключително ниско ниво, управлява се от лаици, заели високи постове в тази високо хуманна дейност. За морско търсене и спасяване се изискват милосърдие и съпричастност, а не наличните у управляващите алчност и безхаберие.

Винаги сте остър по отношение на институциите, които оказват контрол над сектора. Има ли друг подход?
– Без никакъв резултат отмина периодът на говоренето с цел отсрещната страна да чуе. Бедстващите на море могат да оцелеят, ако всички дружно и позитивно се впуснем да направим нужното за тяхното спасяване. Вече няма друга алтернатива, освен острия тон.

Много интересен бе финалът във Вашата категория. Оставате начело въпреки, че другият кандидат имаше повече „лайкове“ в гласуването в социалните мрежи.
– Вчера научих, че има гласуване във Фейсбук, както се казва подир дъжда качулка. Доколкото разбрах този показател не е бил взет с такава тежест под внимание. Един от показателите за оценка гласи, че кандидатът трябва „да е бил красноречив и изявен пропагандатор за спазване нормите за безопасността в корабоплаването”. Това се стремя да правя и аз.

Какво предстои пред Вас и БУЛСАР?
– Продължаваме борбата с вятърните морски мелници на жълтите павета.

Видео от снощната церемония:

 К.д.п. Никифор Герчев, председател на БУЛСАР, получи наградата за цялостен принос в развитието на морското търсене и спасяване от Международната федерация по морско търсене и спасяване (IMRF). Дългогодишният председател на БУЛСАР не успя лично да получи високото отличие. От негово име наградата прие к.д.п. Тома Томов, зам.-председател на българската доброволческа организация.

 

Последни новини

Последни новини