ДНР: Очаквайте сериозни провокации в Азовско море, ще има потопени кораби

Службата за сигурност на Украйна подготвя мащабни провокации в Азовско море. Това обяви представителят на народната милиция на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин, цитиран от Донецката новинарска агенция, която е контролирана от проруските сепаратисти.

По негови данни, украинските специални служби разработвали от началото 2019 г. „няколко сценария на провокации във водите на Азовско море“, включително потапяне на търговски кораби, „при това както украински, така и чужди“.

Басурин подчертал, че под прикритието на ескалацията на напрежението украинските служби можели да се опитат да нахлуят по морето на територията на ДНР.

Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна арестува траулера „Норд“ с десет руснаци на борда. Капитанът е изправен пред пет години затвор за незаконно посещение в Крим „с цел да навреди на държавните интереси“. През август в пристанището на Херсон беше задържан танкерът „Механик Погодин“.

Москва разглежда действията на Киев като „морски тероризъм“ и отговори чрез засилване на инспекциите в своята част на Азовско море. Тогава украинската гранична охрана обвини руските власти в „строга политика на задържане и проверка на корабите“.

Източник news.bg

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за