„Тогава се сблъскваме!“ – последното предупреждение от мостика на танкера до плаващата със 17 kn към него фрегата

От мостика на танкера алармират четири пъти фрегата за настъпващия удар

Офицерите на мостика на танкер SOLA предупреждават колегите си на борда на фрегата HELGE INGSTAD за опасността от сблъсък.

Това става ясно от разпространената радио-комуникация между двата плавателни съда от местни медии.

Освен това са налични записи, на които се вижда как фрегата променя курса си и се насочва директно към танкера.

Според данните, една минута преди удара, при който пострадаха осем военни моряци, е имало комуникация между двата мостика.

Капитанът на танкер SOLA пита дали насочилият се срещу него съд е фрегата или не, а отговорът идва 5 секунди по-късно от военния му колега.

В следващите секунди от SOLA предупреждават неколкократно, че е настъпило опасно сближаване и фрегатата незабавно следва да промени курса си надясно.

От мостика на бойния кораб, струващ няколко милиона евро, заявяват, че „явно ще се разминем на косъм“.

Последва – „HELGE INGSTAD! ЗАВИЙ!“, а три секунди по-късно от мостика на танкера заявяват лаконично „ТОГАВА СЕ СБЛЪСКВАМЕ!“.

Фрегатата е плавала с 17 kn, когато настъпва ударът с движещия се със 7 kn танкер.

Секунди по-късно от фрегата информират командването, че „опитват да овладеят ситуацията“, но е твърде късно и на борда й вече нахлува огромно количество вода.

Военноморските сили на Норвегия са отказали да коментират разпространените от местните медии записи.

Maritime.bg припомня, че след първичната оценка бе взето решение съдът да бъде незабавно изведен на плитчина, където по-късно легна на борда си.

В момента HELGE INGSTAD е обезопасена и няма опасност да потъне, убедени са от флота. В следващите дни съдът трябва да бъде изправен и провлачен до близка корабостроителница.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията