Два кораба в наши пристанища използвали гориво с високо съдържание на сяра

България се включи в първата глобална мултиинституционална операция с кодовото име „30 дни в морето“

Целта на първата глобална мултиинституционална операция с кодовото име „30 дни в морето“ е установяване на нарушения и престъпления, водещи до замърсяване на морската среда.

Под ръководството на Интерпол, в операцията, проведена от 01 до 31 октомври са участвали общо 276 правоохранителни и екологични агенции от 58 държави от целия свят.

Действията им са подпомогнати от Европейската полицейска служба (EUROPOL), Европейската агенция по морска безопасност (EMSA), Европейската агенция по контрол на рибарството (EFCA), Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX), Европейската организация за съдебно сътрудничество (EUROJUST).

В рамките на операцията са разкрити над 500 престъпления, включително незаконно изхвърляне на нефт и боклук от кораби, нарушения на нормативната уредба за емисиите от кораби и замърсяването на реките и наземния отток към морето.

Управлявана от глобална мрежа от 122 национални координатори, операцията с кодово име „30 дни в морето“, е привлякла екологични, морски и гранични агенции, национални полицейски сили, митници и пристанищни власти. Общо са извършени повече от 5200 проверки, които са довели до 185 разследвания с арести и заведени наказателни дела.

На територията на нашата страната, в операцията са включени Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ (ДМОС), Главна дирекция „Гранична полиция” (ГДГП), Дирекция „Национална система 112“ (ДНС 112) – МВР, Изпълнителна агенция „Морска администрация” (ИАМА) при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалните им инспекции в Бургас и Варна, Върховната касационна прокуратура (ВКП), както и Окръжните прокуратури (ОП) – Варна, Бургас и Добрич.

Извършени общо 130 проверки на кораби по реда на държавния екологичен контрол на морското корабоплаване и проверки за контрол на съдържанието на сяра в корабните горива, проверки на фирми, изпълняващи функциите на пристанищни приемни съоръжения в морските пристанища на България и проверки за установяване съответствие с нормативните изисквания за управление на отпадъците, генерирани в резултат на кораборемонтна дейност.

Извършени са 24 патрулни плавания с катери на ГДГП (334 плавателни часа) във вътрешните води и в териториалното море на страната с цел контрол на сигурността и безопасността на корабоплаването, както и на замърсяването на морската среда от кораби или брегови източници.

Установени са два случая на използване на горива от кораби по време на престоя им в български морски пристанища, които не са били в съответствие с изискванията за качество по показател съдържание на сяра, за които са наложени административни наказания, както и по-незначителни несъответствия, за които са били дадени предписания на кораби в пристанища Варна и Бургас.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота