Шефът на Maersk: Контейнерните линии ще платят сметката за търговската война на САЩ

Разразяващата се световна търговска война, започната от Съединените американски щати, ще удари бизнеса на контейнерните превозвачи, което ще има цялостен ефект върху състоянието на световните пазари. Това заяви днес изпълнителният директор на A.P. Moller-Maersk A/S Сорен Скоу.

Политиката на американската администрация по никакъв начин не се е отразила на китайския внос в САЩ, според думите му.

Скоу заяви, че данните, с които разполага, всъщност показват увеличение от 5-10 процента на вноса на китайски стоки в щатите, а износът от Америка към Китай се е сринал с близо 30 процента.

„Това е иронично развитие“, заяви още шефът на гигантската датска корпорация, отговорна за превоза на около една пета от всички промишлени стоки в световен мащаб.

Скоу смята, че администрацията на Тръмп води „асиметрична“ война с Китай, тъй като няма такова влияние над местните корпорации. „Тръмп не може да разпореди на Найк или Уолмарт да не внасят стоки от Китай. В същото време държавните компании в Китай не се нуждаят от много сигнали от Пекин, за да ограничат вноса си от САЩ“, казва Скоу.

Той коментира, че MAERSK се готви усилено за очакваното намаляване на превозваните товари през следващата година.

„Цената ще платят контейнерните линии“, прогнозира той.

Вижте още по темата: Шефът на Maersk: САЩ ще са най-големите губещи от търговската война

Видео:

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В