Аферата Ина: Станчо Савов намерил цигарите по обява в Интернет. Мишков продал дяловете си


Изключително интересно се оказа развитието на аферата с кораб „Ина“, заради която в продължение на месеци, български моряци бяха държани в съседна Гърция. Според постановление на Окръжна прокуратура – Варна, с което разполага maritime.port.bg, е била осъществена проверка по случая.

Станчо Савов намерил цигарите по обява в интернет. Това смразяващо обстоятелство установява проверката на прокуратурата. Кипърската фирма „Сабах Шипинг“ е пуснала обява в интернет, че търси превозвач на 3000 мастербокса (кашона) цигари от Пристанище Фамагуста до Гърция. Именно Станчо Янчев (известен като Станчо Савов), започнал да търси превозвач за цигарите. Савов е представител на печално известната фирма „Арго Меритайм“ ООД, която взриви обществеността на няколко пъти с грандиозни скандали, при това само за последните 2 години.

И отишъл Станчо при Мишков. Савов се насочил към фирмата „Ростов транспорт“ ООД, която според прокуратурата, в началото на месец юни 2011г. била сключила договор за закупуване на кораб „Ина“. До финализиране на сделката корабът се е намирал във Варна. От своя страна „Ростов транспорт“ ООД  имала сключен договор за опериране на кораба до финализиране на сделката за покупката с фирма „Ренус“, чийто представител бил Георги Мишков, който пък преди това бил един от съсобствениците във фирма „Ростов транспорт“ ООД и прехвърлил дяловете си на друго лице – Станчо Вълчев. В „Ростов транспорт“, Мишков държал 25% от капитала.

Кои са другите съдружници в „Ростов транспорт“? На този въпрос прокуратурата не е намерила отговор. Останалите съдружници били чуждестранни фирми – неустановени в хода на проверката, пише в постановлението. maritime.port.bg още преди няколко месеца публикува информация за „неустановимите“ за прокуратурата дружества в „Ростов транспорт“.

ПРОВЕРКАТА НА maritime.port.bg
Име на фирмата: Ростов транспорт ООД / Rostov Transport LLP
Адрес на регистрация: 19, Катлийн Роуд, Лондон
Номер на фирмата в английския търговския регистър: OC310670
Съдружници:
Ростов транспорт ЕООД, регистрирано в Кипър.
Станчо Хараламбев Вълчев, роден 1944 година. В Република България, притежаващ дялово участие във фирмите: „СТЕЛТ – 44“ ЕООД и „Нар Нарлиев и СИЕ“ СД
Унико Холдинг ООД – дружеството има 2 служители, 1 управител и един счетоводител. Регистрирано е в САЩ, в щата Делауеър.
Петерс Холдинг ООД – дружеството има 2 служители, 1 управител и един секретар. Регистрирано е в Белиз.

 

Работа на компетентните органи е да установят дали в дружествата-съдружници в „Ростов транспорт“ ООД не фигурират имената споменати в преписката и т.нар. проверка, неустановила съдружниците!

Чрез посредничеството на  Станчо Савов бил сключен договор на английски език, типов, по законите на английското законодателство, между „Ростов транспорт“ ООД и „Сабах шипинг“, Кипър, за превоз на цигарите от Фамагуста до Гърция. За „Ростов транспорт“ ООД договорът подписва Георги Мишков, като оператор на кораба, а за „Сабах Шипинг“ капитан Василиус. Според прокуратурата вероятно гражданин на Кипър.

Едно от условията на договора било, тъй като стоката била акцизна, след натоварването на кораба на пристанището във Фамагуста, трюмовете да бъдат запечатани с митнически пломби.

Според прокуратурата липсват данни за престъпление, извършено на територията на град Варна и от български граждани, живущи на територията на град Варна.

Задържането. Корабът „Ина“ е бил задържан от гръцките власти със съмнения на превоз на контрабандна стока, тъй като товарът на кораба – според товарителницата – 3000 бокса цигари, е бил свързан от гръцките власти със задържането на 7 лица – трима гърци и четири чужденци, от които била конфискувана сумата от 50 600 евро и към които гръцките власти се усъмнили, че извършват контрабанда на цигари.

Според Окръжна прокуратура – Варна безспорно е установено, че чартьор на цигарите е кипърската фирма „Сабах шипинг“, която не е представлявана от български граждани, нито от живущо в град Варна лице. С материалите се е запознал и.д прокурор К. Петрова.

Интересен факт е, че договорите на част от моряците са подписани от Георги Мишков още през март, от името на „Ростов транспорт“ ООД, когато той все още е бил съдружник във фирмата, но това не е взето предвид от прокуратурата.

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство за деяние извършено на територията на град Варна.

Очаквайте продължение…

Проследете сагата със задържането на кораб „Ина“

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните

К.д.п. Димитър Димитров: Разчитаме на ЕК да спре пиратските нападения в Гвинейския залив

ЕС се насочва към проекти през Международната морска организация (IMO), които да засилят контрола по бреговата ивица на Гвинейския залив. Това се казва в получения отговор на

Емил Милев: Новото пристанище „Карантината“ е много полезно за дребния и среден риболов

За големите рибарски кораби вариантът е да бъде разширено рибарско пристанище „Варна“ със средства от новия програмен период, заяви пред Maritime.bg Емил Милев, председател на