ВМС на Норвегия призна: Няма гаранции, че фрегатата няма да потъне

Няма гаранции, че фрегата HELGE INGSTAD няма да потъне на по-голяма дълбочина. Това признаха днес Военноморските сили на Норвегия, след многократни заявления, че съдът е напълно обезопасен.

Maritime.bg припомня, че преди ден, след влошаване на хидрометеорологичната обстановка, се скъсаха металните въжета, с които бе обезопасена. Съдът потъна почти изцяло.

Салвидж операцията вече е възложена на местната компания „BOA Management“, която ще получава подкрепа от специалисти на DNV GL, заявяват още от флота.

Планира се бойният кораб да бъде изваден с помощта на полупотопяема самоходна баржа, която ще го транспортира до местна корабостроителница за извършване на цялостна оценка.

Най-малко три седмици ще са необходими на екипите за подготовка на операцията.

„Прогресът зависи от много фактори, включващи безопасността на работещите, хидрометеорологичната обстановка, стабилността на кораба и опасността за екологията“, коментират от командването на въоръжените сили на Норвегия.

Снимки (ВМС, Норвегия):

 

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас