ВМС на Норвегия призна: Няма гаранции, че фрегатата няма да потъне

Няма гаранции, че фрегата HELGE INGSTAD няма да потъне на по-голяма дълбочина. Това признаха днес Военноморските сили на Норвегия, след многократни заявления, че съдът е напълно обезопасен.

Maritime.bg припомня, че преди ден, след влошаване на хидрометеорологичната обстановка, се скъсаха металните въжета, с които бе обезопасена. Съдът потъна почти изцяло.

Салвидж операцията вече е възложена на местната компания „BOA Management“, която ще получава подкрепа от специалисти на DNV GL, заявяват още от флота.

Планира се бойният кораб да бъде изваден с помощта на полупотопяема самоходна баржа, която ще го транспортира до местна корабостроителница за извършване на цялостна оценка.

Най-малко три седмици ще са необходими на екипите за подготовка на операцията.

„Прогресът зависи от много фактори, включващи безопасността на работещите, хидрометеорологичната обстановка, стабилността на кораба и опасността за екологията“, коментират от командването на въоръжените сили на Норвегия.

Снимки (ВМС, Норвегия):

 

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент