ВМС на Норвегия призна: Няма гаранции, че фрегатата няма да потъне

Няма гаранции, че фрегата HELGE INGSTAD няма да потъне на по-голяма дълбочина. Това признаха днес Военноморските сили на Норвегия, след многократни заявления, че съдът е напълно обезопасен.

Maritime.bg припомня, че преди ден, след влошаване на хидрометеорологичната обстановка, се скъсаха металните въжета, с които бе обезопасена. Съдът потъна почти изцяло.

Салвидж операцията вече е възложена на местната компания „BOA Management“, която ще получава подкрепа от специалисти на DNV GL, заявяват още от флота.

Планира се бойният кораб да бъде изваден с помощта на полупотопяема самоходна баржа, която ще го транспортира до местна корабостроителница за извършване на цялостна оценка.

Най-малко три седмици ще са необходими на екипите за подготовка на операцията.

„Прогресът зависи от много фактори, включващи безопасността на работещите, хидрометеорологичната обстановка, стабилността на кораба и опасността за екологията“, коментират от командването на въоръжените сили на Норвегия.

Снимки (ВМС, Норвегия):

 

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на